1 ώρα και 30' προετοιμασία
1 ώρα παρασκευή
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: Για 2 - 3 βάζα

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Μαζεύουμε άνθη από πορτοκαλιές, νεραντζιές και λεμονιές. Χωρίζουμε ένα-ένα τα πέταλά τους και πετάμε τον κάλυκα με τους στήμονες. Στο τέλος ζυγίζουμε τα πέταλα. θα πρέπει να έχουμε συγκεντρώσει 650 γρ. Μπορεί η διαδικασία να είναι χρονοβόρος και κουραστική, αλλά το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει, γιατί το γλυκό αυτό έχει πολύ ωραίο, φίνο άρωμα. Δεν τα φυλάμε στο ψυγείο για να τα φτιάξουμε κάποια άλλη στιγμή, γιατί χαλάνε. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όσο είναι φρέσκα.
  2. Ξεπλένουμε τα πέταλα με δροσερό νερό. Βράζουμε άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ή σε δύο μικρότερες) και ρίχνουμε μέσα τα πέταλα.
  3. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ψηθούν, δηλαδή όταν τα πιάνουμε με τα χέρια, σχεδόν να λιώνουν. Τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό. Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα κρύο νερό. Μόλις βράσει, ξαναρίχνουμε τα βρασμένα πέταλα και ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά. Θα βγάλουν ένα πράσινο νερό. Στραγγίζουμε και το πετάμε. Επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά, προσθέτοντας όμως στο νερό, αμέσως μόλις πάρει βράση, τις 3 - 4 κουταλιές χυμό λεμονιού και ακολούθως ρίχνουμε τα πέταλα. Το γλυκό μας γίνεται άσπρο. Στραγγίζουμε τα πέταλα, τα βάζουμε σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό και τα αφήνουμε για 1 νύχτα (ή 8 - 9 ώρες).
  4. Την επομένη στραγγίζουμε πολύ καλά τα πέταλα από το νερό και τα αφήνουμε σε πετσέτα να στεγνώσουν.
  5. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι ως εξής: Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε λίγο στην αρχή, ώστε να διαλυθεί κάπως η ζάχαρη, και τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, χωρίς να το ανακατεύουμε (γιατί υπάρχει κίνδυνος να «ζαχαρώσει»), μέχρι να δέσει και να γίνει παχύρρευστο. Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα τα πέταλα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι το γλυκό να φτάσει στη σωστή πυκνότητα. Το δοκιμάζουμε ρίχνοντας μια σταγόνα σε ένα πιάτο. αν δεν απλώνει πολύ, είναι έτοιμο.
  6. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Μυστικά

Το γλυκό αυτό γίνεται την άνοιξη, όταν ανθίζουν όλα τα εσπεριδοειδή. Μπορείτε όμως να το φτιάξετε μόνο με ανθούς λεμονιάς, που βγαίνουν δύο και τρεις φορές μέσα στη χρονιά, ανάλογα με το αν το δέντρο είναι δίφορο ή πολύφορο, ή μόνο με άνθη πορτοκαλιάς, που, ανάλογα με την ποικιλία, ανθίζουν σε διαφορετικές εποχές.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών