25' προετοιμασία
20' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: (για ταψί διαμ. 30 εκ)

Διαδικασία

  1. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό νερό, μαζί με τη ζάχαρη ή το μέλι, και την αφήνουμε για ένα τέταρτο να ενεργοποιηθεί.
  2. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μείγμα της μαγιάς και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά στο μίξερ με το ειδικό εξάρτημα για ζύμες (γάντζος). Την πλάθουμε σε σχήμα μπάλας και την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπασμένη με υγρή πετσέτα.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, σε ζεστό σημείο χωρίς αέρα, για 45 λεπτά έως 1 ώρα, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Την πατάμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει, τη ζυμώνουμε δυο-τρεις φορές και στη συνέχεια την πατάμε να γίνει ένας στρογγυλός δίσκος πάχους περίπου 1 εκ. ή, αν την προτιμάμε πιο αφράτη, την κάνουμε λίγο πιο χοντρή.
  5. Την καλύπτουμε με μια υγρή πετσέτα και την αφήνουμε κατά μέρος να φουσκώσει για περίπου 20 λεπτά. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί και με τα δάχτυλά μας δημιουργούμε βαθουλώματα εδώ κι εκεί σε διάφορα σημεία της ζύμης.
  7. Στη συνέχεια την αλείφουμε με ένα πινέλο με νερό και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνειά της με τη ζάχαρη. Τη ραντίζουμε με ελαιόλαδο και την ψήνουμε για 20 λεπτά ή έως ότου ροδίσει.
  8. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα ζάχαρη και, αν θέλουμε, με λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Η απεταχτή ιδανικά σερβίρεται ζεστή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών