Η Ανναλίζ Λάσκαρη μας ετοίμασε αυτό το γλυκό ψωμί με συνταγή από το βιβλίο της νόνας της, Νινέττας Λάσκαρι *, με τίτλο «Κέρκυρα – Μια ματιά μέσα στον χρόνο 1204-1864». Επειδή το έφτιαχναν με προζύμι κι ήταν ξινούτσικο, το πασπάλιζαν με ζάχαρη για να αρέσει και στα παιδιά.

Στο παρακάτω απόσπασμα του βιβλίου, σε άπταιστα κερκυραϊκά, η Νινέττα διηγείται μια στιγμή της καθημερινότητας όπου μια γυναίκα εξηγεί σε κάποια γειτόνισσα πώς φτιάχνεται η απεταχτή: «Τι και ρύεσαι, ωρή; Τι κρένεις; Απολοήσου, κόρη μου. Τι; Πώς γίνεται η απεταχτή εδεπά στο Κοκκίλα; Άκουε ρώτηξη! Τι πώς γένεται; Τίποτας δε γένεται από μοναχό του, μόνε ο διάλος γένεται και πληθαίνει! Έλα, ωρή κοπέλλα, κόπιασε και κάτσε σιμά μου, τι στρωνίζεις; Μόνε ανάμενε ένα λεφτό να τραβήξω τον απεράτη, μη και έμπει το λιανοπαίδι τση πλαϊνής και τα κάνει ούλα ρουμπαραρούμ! Το λοιπό, έτσι και αποσώσομε το ψωμί –κάλλιο να είναι από τσιμαδούρα–, το σκεπαίνομε με τσεργούλια και τ’ αφήνομε παραστιάς να γένει. Ανάφτομε το φούρνο να κάψει καλά. Από μετά κλειούμε με το στομοφούρνι και μπριχού βάλομε το φουρνόκλεισμα, καίομε τα πόρφυρα. Έτσι και γένουνε ούλα καταπώς και πρέπει –στο νυστρόξυλο στρωμένο κουκκικόφυλλα έχομε απλώσει το ζυμάρι, το ψωμί– γδωνομάστενε και αμπώνομε την κάθε λεφτή με τη μούδα της, να μην είναι ούλες τέλεια ντρουμωμένες αναμετάξυ τους, νάχουνε απληχώρια στο βάθυ του φούρνου. Έχομε βγάλει χώρια τόσο ζυμάρι όσο μιάνε μισή λεφτή. Φροκαλούμε καλά το φούρνο, περνούμε μ’ ένα στρατσί για πείλιο πάστρα και πλάθομε το ψωμί ωσά ένα πητίτσι φτενό. Αλείφτομε την αποπαναριά με τότσο νερό, αλικουρνίζουμε κανά κουτούλι ζάχαρη και κάνια δράξα νερό πάλε και την απετούμε μπροστοφούρνι. Κλείουμε με το φουρνόκλεισμα. Σα ψηστεί, την κόφτομε περικοπά με τον αθέρα τση κορτέλλας και τη διαμοιράζομε δελέγκου».

*Η Νινέττα Λάσκαρι ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που σπούδασαν στη Νομική Αθηνών και με πολύ σημαντική συνεισφορά, μεταξύ άλλων, και στη διάδοση και την καταγραφή της κερκυραϊκής γαστρονομικής κουλτούρας μέσα από το βιβλίο-θησαυρό που έγραψε λίγα χρόνια πριν πεθάνει, με τίτλο «Κέρκυρα, μια ματιά μέσα στον χρόνο 1204-1864», με πλούσια ιστορικά, λαογραφικά και γλωσσολογικά στοιχεία, που από πολλούς θεωρείται βίβλος της κορφιάτικης γαστρονομίας. 

25' προετοιμασία
20' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45'

Υλικά

Μερίδες: (για ταψί διαμ. 30 εκ)

Διαδικασία

  1. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό νερό, μαζί με τη ζάχαρη ή το μέλι, και την αφήνουμε για ένα τέταρτο να ενεργοποιηθεί.
  2. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μείγμα της μαγιάς και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά στο μίξερ με το ειδικό εξάρτημα για ζύμες (γάντζος). Την πλάθουμε σε σχήμα μπάλας και την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπασμένη με υγρή πετσέτα.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει, σε ζεστό σημείο χωρίς αέρα, για 45 λεπτά έως 1 ώρα, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Την πατάμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει, τη ζυμώνουμε δυο-τρεις φορές και στη συνέχεια την πατάμε να γίνει ένας στρογγυλός δίσκος πάχους περίπου 1 εκ. ή, αν την προτιμάμε πιο αφράτη, την κάνουμε λίγο πιο χοντρή.
  5. Την καλύπτουμε με μια υγρή πετσέτα και την αφήνουμε κατά μέρος να φουσκώσει για περίπου 20 λεπτά. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί και με τα δάχτυλά μας δημιουργούμε βαθουλώματα εδώ κι εκεί σε διάφορα σημεία της ζύμης.
  7. Στη συνέχεια την αλείφουμε με ένα πινέλο με νερό και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνειά της με τη ζάχαρη. Τη ραντίζουμε με ελαιόλαδο και την ψήνουμε για 20 λεπτά ή έως ότου ροδίσει.
  8. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα ζάχαρη και, αν θέλουμε, με λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Η απεταχτή ιδανικά σερβίρεται ζεστή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών