ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠανεύκολο αρνίσιο μπούτι στον φούρνο με κύμινο και μέλιΠανεύκολο αρνίσιο μπούτι στον φούρνο με κύμινο και μέλι

Αυτό το αρνάκι νοστιμίζει με ελάχιστα υλικά. Το μαρινάρισμα του κρέατος στο γιαούρτι το βοηθάει να διατηρήσει την υγρασία του ενώ εξωτερικά δημιουργείται μια ωραία ροδοκόκκινη κρούστα. Τη συνταγή μας έδωσε η Βαγγελιώ Αγγελακoπούλου που μαγειρεύει στην περίφημη ταβέρνα «Ζέρζοβα», στην ορεινή Γορτυνία.

25' προετοιμασία
2 ώρες και 40' ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 5'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το αρνάκι στον φούρνο με κρούστα γιαουρτιού, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Βάζουμε το μπούτι σε ένα ευρύχωρο ταψί, το πασπαλίζουμε παντού με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και το τρίβουμε με τα χέρια μας.
  3. Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε αρκετές μικρές και βαθιές χαρακιές σε όλο το μπούτι και παραχώνουμε εκεί επιπλέον αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
  4. Λαδώνουμε καλά όλο το μπούτι και στη συνέχεια το αλείφουμε με το γιαούρτι, καλύπτοντάς το παντού.
  5. Τακτοποιούμε τις πατάτες γύρω από το κρέας, τις πασπαλίζουμε και αυτές γενναιόδωρα με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  6. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφικτά με αλουμινόχαρτο, για να το σφραγίσουμε.
  7. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 2 1⁄2 ώρες. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό ή άλλο υγρό γιατί, στο σφραγισμένο ταψί, τα υλικά θα ψηθούν με το λίπος του αρνιού και την υγρασία του γιαουρτιού.
  8. Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ελέγχουμε αν έχει μαλακώσει καλά το αρνάκι - αν χρειαστεί, ψήνουμε για λίγα λεπτά παραπάνω, πάλι με σκεπασμένο ταψί.
  9. Έπειτα αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να ροδίσει ωραία και να ξεροψηθεί η πέτσα του αρνιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών