25'
προετοιμασία
2 ώρες και 40' ψήσιμο
Σύνολο: 3 ώρες και 5'
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το αρνάκι στον φούρνο με κρούστα γιαουρτιού, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Βάζουμε το μπούτι σε ένα ευρύχωρο ταψί, το πασπαλίζουμε παντού με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και το τρίβουμε με τα χέρια μας.
- Με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε αρκετές μικρές και βαθιές χαρακιές σε όλο το μπούτι και παραχώνουμε εκεί επιπλέον αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
- Λαδώνουμε καλά όλο το μπούτι και στη συνέχεια το αλείφουμε με το γιαούρτι, καλύπτοντάς το παντού.
- Τακτοποιούμε τις πατάτες γύρω από το κρέας, τις πασπαλίζουμε και αυτές γενναιόδωρα με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφικτά με αλουμινόχαρτο, για να το σφραγίσουμε.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 2 1⁄2 ώρες. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε νερό ή άλλο υγρό γιατί, στο σφραγισμένο ταψί, τα υλικά θα ψηθούν με το λίπος του αρνιού και την υγρασία του γιαουρτιού.
- Ξεσκεπάζουμε το ταψί και ελέγχουμε αν έχει μαλακώσει καλά το αρνάκι - αν χρειαστεί, ψήνουμε για λίγα λεπτά παραπάνω, πάλι με σκεπασμένο ταψί.
- Έπειτα αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να ροδίσει ωραία και να ξεροψηθεί η πέτσα του αρνιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.