Κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν ο αρακάς είναι στην εποχή του στη βόρεια Ινδία, σερβίρεται συχνά αυτός ο στεγνός αρνίσιος κιμάς με κάρι, συνοδευόμενος από τα πανταχού παρόντα πιάτα λαχανικών. Παραλείπουμε τις πιπεριές τσίλι, για μια ήπια παραλλαγή.
20'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Μερίδες: 2-3Διαδικασία
- Βάζουµε το κρεµµύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και δύο από τις πιπεριές σε έναν πολυκόφτη και τα χτυπάµε µέχρι να γίνουν πολύ ψιλοκοµµένα.
- Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι σε µέτρια φωτιά. Προσθέτουµε το µείγµα µε τα κρεµµύδια και τα φύλλα δάφνης και σοτάρουµε για 3-4 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουµε τον κιµά και µαγειρεύουµε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα για να µην κολλήσει το κρέας. ∆ιαλύουµε τυχόν εξογκώµατα στον κιµά µε ένα πιρούνι. Προσθέτουµε τον πελτέ ντοµάτας, ανακατεύουµε και χαµηλώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε µέχρι το φαγητό να πάρει βράση.
- Προσθέτουµε τον κουρκουµά, τη σκόνη τσίλι, τον τριµµένο κόλιανδρο και το τριµµένο κύµινο, και ανακατεύουµε για 1 λεπτό. Προσθέτουµε το γιαούρτι, αλάτι και πιπέρι, και συνεχίζουµε το µαγείρεµα για 5 λεπτά. Προσθέτουµε 200 ml νερό σε 3-4 δόσεις, ανακατεύοντας ύστερα από κάθε προσθήκη, µέχρι να απορροφηθεί καλά. Προσθέτουµε τον αρακά και τις υπόλοιπες πιπεριές, ανακατεύουµε καλά, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 20 λεπτά ή µέχρι να ψηθεί ο αρακάς. (Αν χρησιµοποιήσουµε κατεψυγµένο αρακά, µαγειρεύουµε το αρνί και τις πιπεριές για 15 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουµε τον αρακά και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά.) Προσθέτουµε το γκαράµ µασάλα και τον ψιλοκοµµένο κόλιανδρο και ανακατεύουµε για 1 λεπτό πριν σερβίρουµε.