ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛάχανο τουρσίΛάχανο τουρσί

Το δυσκολότερο σημείο της παρασκευής τους είναι να βρεις την πρώτη ύλη, δηλαδή τον φρέσκο βολβό, που εκτός Κρήτης υπάρχει μόνο σε κάποια καταστήματα με κρητικά προϊόντα. Η κυρία Μαρία, από το καφενείο Γύπας στο Λασίθι, όπως και πολλοί άλλοι Κρητικοί, ξέρουν και τα μαζεύουν από τα χωράφια όταν τα οργώνουν στις αρχές του χειμώνα.

15' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 45'

Υλικά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ασκορδουλάκοι τουρσί, ξεκινάμε καθαρίζοντας τους βολβούς και τους ρίχνουμε σε βραστό νερό μαζί με 1 χούφτα αλάτι, να βράσουν για 15 λεπτά.
  2. Τους στραγγίζουμε και τους ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με φρέσκο νερό και αλάτι, για να τους βράσουμε άλλα 15 λεπτά.
  3. Θα πρέπει να τσιμπιούνται με το πιρούνι, αλλά να μη λιώνουν. Τους σουρώνουμε, τους αφήνουμε να στραγγίσουν καλά και να κρυώσουν, και τους μεταφέρουμε σε καθαρά γυάλινα βάζα τα οποία απογεμίζουμε με ξίδι.
  4. Στο τέλος προσθέτουμε μία λεπτή στρώση ελαιόλαδο και κλείνουμε τα καπάκια.
  5. Κουνάμε το βάζο καλά σαν σέικερ και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 μέρα πριν τα καταναλώσουμε. Στο ψυγείο διατηρούνται το λιγότερο για 6 μήνες.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών