30' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τα σουφλέ 

Διαδικασία

  1. Βουτυρώνουμε 6 ατομικά φορμάκια για σουφλέ ή 6 πυρίμαχα φλιτζάνια και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Τα τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια.
  2. Σουφλέ: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη, μέχρι να κοχλάσουν. Στο μεταξύ, χτυπάμε με το μίξερ (ΣΥΡΜΑ) τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη (όχι τις 2 επιπλέον κουταλιές), μέχρι να φτιάξουμε μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε καλά. Σταδιακά ρίχνουμε και το ζεστό γάλα, χτυπάμε ελαφρώς και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο στην κατσαρόλα που ζεστάθηκε το γάλα. Χτυπάμε με σύρμα χεριού, μέχρι το μείγμα να δέσει και να γίνει λείο. Προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα και το ποτό, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το όλον σε ένα μπολ. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Καθαρίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ και το ΣΥΡΑΜ και χτυπάμε εκεί τα ασπράδια, μέχρι να φτιάξουμε σφικτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές ζάχαρη και χτυπάμε για λίγο ακόμη. Ρίχνουμε 1/4 της μαρέγκας στο μείγμα του σουφλέ, ανακατεύουμε απαλά με ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) και έπειτα προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα. Ανακατεύουμε με απαλές και μεγάλες κινήσεις. Γεμίζουμε με το μείγμα τα φορμάκια κατά τα 3/4 και περνάμε τη λάμα ενός μαχαιριού γύρω-γύρω, ανάμεσα στα τοιχώματα και το μείγμα, για να το βοηθήσουμε να φουσκώσει στο ψήσιμο. Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C και τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να ροδίσουν όμορφα.
  3. Τα πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε αμέσως.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών