ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤραχανόπιταΤραχανόπιτα

 

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Τεμάχια: Για 1 ταψί διαμέτρου 40 εκ.

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για την αυγόπιτα σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι και το μετρημένο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε σταδιακά το νερό (όσο χρειάζεται), ανακατεύοντας με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα που να μην είναι λασπώδες.
  3. Ζυμώνουμε καλά για 5-7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει σχετικά σφιχτή αλλά λεία. Την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Πίτα

  1. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6 ίσα μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη-βέργα σε μεγάλο στρογγυλό φύλλο, λεπτό όσο γίνεται και με διάμετρο περίπου 50 εκ. Κάθε τόσο το αλευρώνουμε, για να μην κολλάει στον πλάστη και σκιστεί.
  2. Στοιβάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, με καθαρές βαμβακερές πετσέτες ανάμεσά τους για να μην ξεραθούν.
  3. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε εκεί δύο φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, καλά λαδωμένα, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από τα τοιχώματα. Αδειάζουμε πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση, ομοιόμορφα. Στρώνουμε πάνω της άλλα δύο φύλλα, λαδωμένα και αυτά ένα ένα.
  4. Αδειάζουμε πάνω τους την υπόλοιπη γέμιση και την καλύπτουμε με τα δύο τελευταία φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε καλά.
  5. Κόβουμε με μαχαίρι τα φύλλα που εξέχουν και γυρίζουμε τις άκρες τους προς τα μέσα, στρίβοντάς τες, ώστε να σχηματιστεί ένα λεπτό στεφάνι περιμετρικά του ταψιού. Αν θέλουμε, χαράσσουμε την πίτα σε κομμάτια, αλλά δεν είναι απαραίτητο.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε την πίτα για περίπου 1 ώρα, μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε την αυγόπιτα μόλις κρυώσει λίγο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών