Ξερά φρούτα και μπαχαρικά είναι η βάση γι’ αυτό το γιορτινό κέικ, το οποίο στολίζουμε με μια βελούδινη κρέμα από βούτυρο Lurpak.

1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8 - 10

Για το κέικ

Για τη βουτυρόκρεμα

Για το σιρόπι ροδιού

Διαδικασία

  1. Κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140° C. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη βάση και τα πλαϊνά μιας φόρμας διαμέτρου 20 εκ. και ύψους τουλάχιστον 10 εκ. Αυτό θα μας βοηθήσει στο ξεφορμάρισμα. Αν η φόρμα μας είναι χαμηλότερη, φροντίζουμε η λωρίδα λαδόκολλας που έχουμε τοποθετήσει στα πλαϊνά να είναι φαρδιά και να εξέχει αρκετά πάνω από τα τοιχώματα.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη στο μίξερ για 1-2 λεπτά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά σιγά τα αυγά και το αλεύρι, εναλλάσσοντάς τα. Ρίχνουμε και τη σκόνη αμυγδάλου, το κονιάκ (ή το sherry), τα ξερά φρούτα και τα μπαχαρικά και ανακατεύoυμε. Τέλος, ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 2½ ώρες. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί καλά το κέικ τρυπώντας το στο κέντρο με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι. Αν βγαίνει υγρό, με υπολείμματα ζύμης επάνω, ψήνουμε λίγο ακόμα. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε, περιμένουμε 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα, όπου το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  3. Σιρόπι ροδιού: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον χυμό και τη ζάχαρη και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση. Αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί και συνεχίζουμε το βράσιμο για αρκετή ώρα, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μπορούμε να ελέγξουμε αν έδεσε ρίχνοντας λίγο σε ένα πιατάκι, φυσώντας το να κρυώσει γρήγορα και τραβώντας μια γραμμή με το δάχτυλό μας. Θα πρέπει να αφήνει δρόμο που δεν κλείνει γρήγορα.
  4. Βουτυρόκρεμα: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδες. Ρίχνουμε το γάλα και το κρεμόριο και ξαναχτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής σταθερή κρέμα. Με αυτήν καλύπτουμε το κέικ. Για πιο ωραίο εφέ, χρησιμοποιούμε μια στενόμακρη σπάτουλα (παλέτα) για τα πλαϊνά και απλώνουμε την κρέμα με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω, για να δημιουργηθούν κάθετες λωρίδες. Πασπαλίζουμε με σπόρους ροδιού, περιχύνουμε με σιρόπι ροδιού και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών