1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8-10 - για 1 ταψί διαμέτρου 26-28 εκ.

Διαδικασία

  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα αμύγδαλα, όλα τα ξερά φρούτα, όλες τις σταφίδες και το χυμό πορτοκαλιού και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρουν βράση. Προσθέτουμε το ποτό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε το κατσαρόλι σε ένα λεκανάκι γεμάτο παγάκια και κρύο νερό για να κρυώσει γρήγορα, ανακατεύοντας πότε-πότε το περιεχόμενο.
  2. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα δύο άλευρα, το βούτυρο, τα μπαχαρικά, τα αυγά και το πετιμέζι και τα ανακατεύουμε με το ΦΤΕΡΟ, μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε το μείγμα φρούτων και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C. Ντύνουμε με χαρτί ψησίματος τον πάτο ενός στρογγυλού ταψιού, κατά προτίμηση αντικολλητικού,  με διάμετρο 26-28 εκ. και ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε για 1 ώρα + 30΄μέχρι να να ψηθεί μέσα και να νιώσουμε στερεή και γερή την επιφάνειά του αν πιέσουμε με το δάχτυλο. Μετά τα πρώτα 45 λεπτά ψησίματος, ακουμπάμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο πάνω στο ταψί (χωρίς να το τυλίξουμε), για να μην αρπάξει η επιφάνεια.
  4. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως πάνω σε σχάρα. Το τυλίγουμε (κρύο) σφικτά με διάφανη μεμβράνη και το διατηρούμε σε αεροστεγές δοχείο (π.χ. σε ένα ευρύχωρο πλαστικό τάπερ), σε ένα δροσερό, ξηρό και δροσερό ντουλάπι. Εκεί διατηρείται για 1 μήνα μέχρι το σερβίρισμα (απορροφά καλύτερα τα αρώματα και τις γεύσεις των υλικών και δένει ωραία η υφή του). Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, το πασπαλίζουμε με άχνη.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών