Το λένε όλες οι έρευνες, το συνιστούν οι γιατροί και οι διατροφολόγοι, το διαβάζουμε παντού: το πρωί πρέπει να τρώμε σαν βασιλιάδες! Ένα καλό και ολοκληρωμένο πρωινό είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Καταρχήν, θα μας δώσει ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε τις απαιτήσεις της κάθε μέρας. Θα μας βοηθήσει, επίσης, να μην «τσιμπολογάμε» μέχρι να έρθει η ώρα του μεσημεριάνου αλλά και στη ρύθμιση και την καλή λειτουργία του μεταβολικού μας συστήματος. Οι επιλογές και οι λύσεις είναι πολλές: από δροσερά σμούθι και σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης μέχρι ομελέτες, παξιμάδια και τάρτες. 

Τρόπος ζωής

Όλοι ξεκινάμε τη μέρα μας βιαστικά, πίνουμε έναν καφέ στα γρήγορα και τρέχουμε στις υποχρεώσεις μας. Όμως το πρωινό είναι τόσο σημαντικό ώστε αξίζει τον κόπο να ξυπνάμε μισή ώρα νωρίτερα και να αφιερώνουμε χρόνο στη διατροφή μας. Δοκιμάστε για 1 εβδομάδα να ξυπνάτε λίγο νωρίτερα και να ετοιμάζετε για τον εαυτό σας ένα θρεπτικό και δυναμωτικό πρωινό που μπορεί να περιέχει αλμυρό κέικ με ξηρούς καρπούς και λαχανικά ή πάνκεϊκς με μέλι και καρύδια. Θα διαπιστώσετε ότι μέσα στη μέρα νιώθετε μεγαλύτερη ενέργεια και ότι ο οργανισμός σας ανταποκρίνεται καλύτερα στις δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες της καθημερινότητας. Με έναυσμα το πρωινό, θα αρχίσετε να ρυθμίζετε καλύτερα και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, ώστε να μην «φτάνετε» σε αυτά εντελώς πεινασμένοι. Έτσι, ο οργανισμός θα χρειάζεται λιγότερη τροφή αλλά θα αξιοποιεί καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνετε μέσω της τροφής.

Τι πρέπει να τρώμε το πρωί

Τι σημαίνει όμως καλό και ολοκληρωμένο πρωινό; Σίγουρα δεν εννοούμε λιπαρές τροφές ούτε πολλούς υδατάνθρακες αλλά ούτε και μεγάλες ποσότητες. Το πρωινό μας καλό θα είναι να περιέχει φρούτα, οι φυτικές ίνες των οποίων θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε χορτάτοι. Την ίδια λειτουργία επιτελούν και οι καλοί υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά ή τα παξιμάδια. Απαραίτητες είναι και οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα τυροκομικά και τα αυγά. Βάλτε στο πρωινό σας το γιαούρτι και συνδυάστε το με ότι σας αρέσει από ξηρούς καρπούς ή φρούτα. Ανάλογα με τον χρόνο που έχουμε και τα υλικά, μπορούμε εύκολα και γρήγορα να ετοιμάσουμε ένα θρεπτικό πρωινό συνδυάζοντας διάφορες ομάδες τροφών. Για παράδειγμα, μια καθημερινή μπορούμε να φτιάξουμε μια ομελέτα με ασπράδια ή ένα γρήγορο σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, λευκό τυρί και ωμό κολοκύθι, ενώ σε ένα κυριακάτικο πρωινό αρμόζει μια τάρτα με καραμελωμένα αμύγδαλα ή ένα κέικ μαρμπρέ.

Διαχείριση χρόνου

Πολλά από τα πρωινά μας μπορούμε να τα ετοιμάζουμε από το βράδυ της προηγούμενης μέρας όπως κουλουράκια και μάφινς. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το δεκατιανό και να το παίρνουμε μαζί μας στο γραφείο ή το σχολείο.

Για περισσότερες συνταγές πατήστε εδώ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών