40'
προετοιμασία
15' ψήσιμο
6 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 55'
Υλικά
Μερίδες: 20Σιρόπι
Κρέμα
Σαντιγί
Διαδικασία
- Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Σε ένα ταψί μεγέθους 30 x 40 εκ. απλώνουμε τo φύλλo κανταϊφιού και το αφρατεύουμε ανοίγοντάς το με τα χέρια μας. Το στρώνουμε ομοιόμορφα και το ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο.
- Ψήνουμε για περίπου 6-8 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα. Το αναποδογυρίζουμε και το βάζουμε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά περίπου άλλα 6-8 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά (από τη στιγμή που το υγρό θα αρχίσει να κοχλάζει).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και, όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε πάνω στο κρύο κανταΐφι.
Κρέμα
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τους κρόκους και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν οι κρόκοι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τις βανίλιες, προσθέτουμε λίγο από το ζεστό μείγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αναμειχθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να αναμειχθεί. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή μαρέγκα.
- Την αδειάζουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι, μέχρι να αναμειχθεί.
- Στρώνουμε την κρέμα επάνω στο κανταΐφι. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες.
- Καθαρίζουμε τον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το σύρμα την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με τη σαντιγί και αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Πριν σερβίρουμε το εκμέκ κανταΐφι, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.
Μυστικά
Μπορούμε να στολίσουμε την επιφάνεια με ωραίες ροζέτες από σαντιγί, με κερασάκια γλασέ, βύσσινα ή ό,τι άλλο μάς αρέσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.