Η Μαρίνα Βαλλή δεν είναι μόνο η ζεστή και φιλόξενη οικοδέσποινα στον ξενώνα «Ελαιώνας» που διατηρεί στις Ροβιές, αλλά και μια θαυμάσια μαγείρισσα. Το πρόγευμα που σερβίρει στον ξενώνα είναι πλούσιο και ξεχωριστό, φτιαγμένο με λογής λογής τοπικά προϊόντα, από τα οποία βέβαια δεν λείπουν οι ελιές των Ροβιών, πράσινες και μαύρες, απλές και γεμιστές, και το ελαιόλαδο που παράγει και εμφιαλώνει ο ξενώνας. Το ζεστό ελιόψωμο που ψήνει κάθε πρωί για τους θαμώνες της είναι πεντανόστιμο, πανεύκολο και χορτοφαγικό, όπως όλο το μενού του πρωινού.

5' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: Για μια φόρμα

Διαδικασία

  1. Για ελιόψωμο με μαύρες ελιές το βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί λίγη λίγη την μπίρα, προσεκτικά γιατί αφρίζει, και ανακατεύουμε με κυκλικές και αργές κινήσεις με το χέρι μας, μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό χυλό.
  2. Προσθέτουμε τις ελιές και το κύμινο (ή τον βασιλικό ή τη ρίγανη) και ανακατεύουμε.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε μια μέτρια μακρόστενη φόρμα του κέικ, αδειάζουμε εκεί το μείγμα που φτιάξαμε και το ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
  4. Το αφήνουμε για 5 λεπτά, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 186.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών