Με καταγωγή από τη Γαλικία, η εμπανάδα (Εmpanada) είναι η ισπανική εκδοχή της πίτας. Θα αποτελούσε σίγουρα ένα χορταστικό σνακ για τους σκληραγωγημένους κατοίκους αυτής της βορειοδυτικής επαρχίας, που είναι γεωργοί και ψαράδες εδώ και αιώνες. Σήμερα η γέμισή της ποικίλλει, αλλά ο τόνος είναι μία από τις πιο δημοφιλείς εκδοχές.

30' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 20 - 24 τμχ.

Για τη ζύμη (Αν δεν θέλουµε να φτιάξουµε ζύµη, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε έτοιµα ατοµικά φύλλα κουρού)

Για τη γέμιση 

Διαδικασία

  1. Για τη ζύµη: Σε ένα µικρό µπολ ανακατεύουµε τα 2 αυγά µε το σέρι. Κοσκινίζουµε το αλεύρι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι µέσα σε ένα µεγάλο µπολ. Διαλύουµε το βούτυρο µέσα στο αλεύρι, µέχρι το µείγµα να µοιάζει µε λεπτά ψίχουλα. Προσθέτουµε το µείγµα αυγού και σέρι στο µπολ και αναµειγνύουµε µε τα χέρια µέχρι να έχουµε µια λεία και ελαστική ζύµη (δεν ζυµώνουµε πολύ, για να µη σκληρύνει το ζυµάρι). Καλύπτουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε τη ζύµη στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
  2. Για τη γέµιση: Σε ένα µεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουµε το λάδι σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για περίπου 5 λεπτά ή µέχρι να µαραθεί και να γίνει διάφανο. Προσθέτουµε τον ντοµατοπελτέ και την ντοµάτα και µαγειρεύουµε για 10 λεπτά ή µέχρι το µείγµα να δέσει. Προσθέτουµε τον τόνο, την πιπεριά, τον µαϊντανό και αλατοπίπερο, ανακατεύουµε και αποσύρουµε από τη φωτιά. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190° C και λαδώνουµε τη λαµαρίνα του φούρνου. Αλευρώνουµε µια λεία επιφάνεια. Χωρίζουµε τη ζύµη στα δύο και ανοίγουµε κάθε κοµµάτι µε τον πλάστη σε µεγάλο, λεπτό φύλλο πάχους 2 χλστ. Κόβουµε µε κουπάτ (ή µε ένα πιατάκι για καφέ) κάθε φύλλο σε δίσκους (θα πρέπει να µας βγουν περίπου 12 δίσκοι ανά φύλλο, σύνολο 24), διαµέτρου περίπου 10-12 εκ. Μοιράζουµε τη γέµιση στο κέντρο του κάθε δίσκου, τον διπλώνουµε σχηµατίζοντας ένα µισοφέγγαρο και πιέζουµε τις άκρες των δίσκων ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέµιση. Απλώνουµε τις εµπανάδας στη λαµαρίνα, αλείφουµε την επιφάνειά τους µε το χτυπηµένο αυγό και ψήνουµε για περίπου 15-20 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν.
  3. Σερβίρονται ζεστές ή κρύες.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT