Πολίτικη σαλάτα που αν θέλουμε να τη σερβίρουμε όπως στην Πόλη, τότε θα την βγάλουμε στην αρχή ενός πλούσιου τραπεζιού μαζί με κρύους μεζέδες, όπως τσιροσαλάτα, λακέρδα, ταραμοσαλάτα κ.ά. Πολύ συχνά την εμπλουτίζουν με παστά ή μαριναρισμένα ψάρια, π.χ. αντζούγιες, καπνιστή ρέγκα ή γαύρο μαρινάτο.

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με νερό τόσο που να τα σκεπάζει άνετα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Στο τέλος, ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας αλάτι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Τα στραγγίζουμε, τα αδειάζουμε σε βαθύ σκεύος και, όπως είναι ζεστά, τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν. Έτσι θα νοστιμίσουν σε βάθος.
  4. Αδειάζουμε τα φασόλια σε βαθιά σαλατιέρα, προσθέτουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε καλά και στολίζουμε με τα φιλέτα αντζούγιας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών