15'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 4Για το ψάρι
Για τη σάλτσα λαχανικών
Διαδικασία
- Βάζουμε τις φέτες του ψαριού σε ένα μπολ, τις αλείφουμε με το λάδι, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όλα τα αρωματικά, όπως είναι, σε ματσάκια.
- Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν, όση ώρα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Σάλτσα
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει.
- Τότε προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά τα οποία σοτάρουμε για άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα.
- Σβήνουμε με το κρασί και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε το νερό και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
- Αποσύρουμε, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπλέντερ ή το μούλτι και χτυπάμε για 2 λεπτά μέχρι να προκύψει μια λεία σάλτσα.
- Την περνάμε από σουρωτήρι, για να γίνει ακόμη πιο φίνα. Ρίχνουμε λεμόνι κατά βούληση.
Ψάρι
- Βγάζουμε το μπολ με το ψάρι από το ψυγείο.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 600 ml νερό και τα ματσάκια των μυρωδικών που είχαμε βάλει για το μαρινάρισμα του ψαριού.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το υγρό να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ώστε να δημιουργηθεί πυκνός ατμός.
- Λαδώνουμε ελαφρώς το διάτρητο σκεύος που έχουμε με πινέλο. Σε αυτό βάζουμε τις φέτες του ψαριού.
- Βάζουμε το διάτρητο σκεύος μέσα στην κατσαρόλα ή το στερεώνουμε στο χείλος της (ανάλογα με το τι διαθέτουμε). Σκεπάζουμε καλά με το καπάκι ή, αν δεν εφαρμόζει καλά, με μια διάφανη μεμβράνη, προσεκτικά όμως, για να μην καούμε.
- Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι.
- Αποσύρουμε και σερβίρουμε το ψάρι με τη σάλτσα ζεστή και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
- Συνοδεύουμε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες στον ατμό.
Μυστικά
Για πιο πλούσια σάλτσα, μπορούμε να βράσουμε το κεφάλι από φρέσκο ψάρι και με αυτόν τον νόστιμο ψαροζωμό να φτιάξουμε τη σάλτσα λαχανικών ή άλλη σάλτσα της αρεσκείας μας.
Στο ποτήρι μας ένα Semillon από τη βόρεια Ελλάδα, ελαφρύ, ευγενικά αρωματικό με μέτρια οξύτητα.