30'
προετοιμασία
25' ψήσιμο
1 ώρα και 20'
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Τεμάχια: 4 - 6Για τις πίτες
Για τη σάλτσα με γραβιέρες
Για το πέστο βασιλικού
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Πίτες
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες) μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο και μαλακό ζυμάρι.
- Το χωρίζουμε σε 4 - 6 ίσα μέρη, πλάθουμε το καθένα σε μπαλάκικαι τα λαδώνουμε.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς κάθε μπαλάκι ξεχωριστά και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη (περίπου 15 λεπτά), να ξεκουραστούν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Aνοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης με τον πλάστη ή με το χέρι μας σε λεπτές πίτες οβάλ, και τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι.
- Πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο, τα τακτοποιούμε στο ταψί και ψήνουμε για 5-6 λεπτά.
Σάλτσα γραβιέρας
- Χτυπάμε καλά στον πολυκόφτη που διαθέτουμε, όλα τα υλικά για να ομογενοποιηθούν.
Πέστο βασιλικού
- Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά για να ομογενοποιηθούν.
Σερβίρισμα
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ντομάτα.
- Αν ψήσουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο τις αλείφουμε γενναιόδωρα με ελαιόλαδο με ένα πινέλο και τις ψήνουμε για 8 λεπτά ή μέχρι να γίνουν, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C.
- Αλλιώς τις τηγανίζουμε, τις στραγγίζουμε και τις αλατοπιπερώνουμε,
- Απλώνουμε στις πίτες μερικές κουταλιές πέστο, μετά την σάλτσα γραβιέρας σε κουταλιές, η μια σχετικά κοντά στην άλλη, μοιράζουμε στις μελιτζάνες, σε μικρές κουταλιές βάζουμε διάσπαρτα το γαλοτύρι και ψήνουμε για 7 λεπτά 180°C
- Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε την ωμή ντομάτα με το ζουμί της και σερβίρουμε μαζί με ό,τι πέστο ή γραβιέρα έχει περισσέψει στο μπολάκι.