Γαλατόπιτα ζάρκη τη λένε στην Ήπειρο, που σημαίνει «γυμνή». Η χρήση της λέξης εδώ υποδηλώνει ότι η πίτα είναι χωρίς φύλλο. Είναι πολύ εύκολη και απλή, με μόνο άρωμα αυτό του αιγοπρόβειου γάλακτος, εκτός κι αν επιλέξουμε να προσθέσουμε και λίγη μαστίχα. Τρώγεται ωραιότατα και σκέτη, με άχνη και κανέλα, αλλά εμείς σας προτείνουμε να τη συνοδεύσετε με σάλτσα από μέλι, κρασί και ξερά δαμάσκηνα, για ένα πιο γιορτινό και λουσάτο σερβίρισμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυθεντική γαλατόπιτα Μάνης ή γαλακόπιταΓαλατόπιτα Μάνης
1 ώρα προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 32-34 εκ.

Για τη γαλατόπιτα

Για τη σάλτσα

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για τη γαλατόπιτα ζάρκη με αιγοπρόβειο γάλα και σάλτσα από μέλι, κρασί και δαμάσκηνα ξεκινάμε και Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 200°C.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με σύρμα χειρός.
  3. Προσθέτουμε το γάλα, χτυπάμε για λίγο και έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαστίχα (αν τη βάλουμε).
  4. Χτυπάμε για άλλο 1 λεπτό και αδειάζουμε το μείγμα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  5. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι ίσα να αρχίσει να πήζει το μείγμα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Σε ένα ταψί διαμέτρου 32-34 εκ. βάζουμε το βούτυρο και το τοποθετούμε στο μάτι του γκαζιού ή μέσα στον φούρνο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να κάψει το σκεύος.
  8. Όπως είναι ζεστό, αδειάζουμε μέσα το μείγμα της γαλατόπιτας (θα πρέπει να μην ξεπερνά σε ύψος το 1-1,5 εκ.).
  9. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει αρκετά η επιφάνεια.
  10. Προσοχή, δεν ψήνουμε παραπάνω γιατί θα πήξει και θα στεγνώσει πολύ η γαλατόπιτα, ενώ εμείς θέλουμε να μείνει μαλακή και κρεμώδης.
  11. Τη βγάζουμε, την αφήνουμε να κρυώσει και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Για τη σάλτσα

  1. Βράζουμε το κρασί για 10 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός).
  2. Προσθέτουμε το μέλι, ξαφρίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να καθαρίσει η επιφάνεια από τον αφρό και έπειτα ρίχνουμε και τα δαμάσκηνα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά.
  3. Σουρώνουμε το σιρόπι και κρατάμε τα δαμά- σκηνα στην άκρη, για το σερβίρισμα (μπορούμε να τα περάσουμε σε ξύλινα καλαμάκια και να τα ψήσουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ του φούρνου).
  4. Αν το σιρόπι είναι ακόμα πολύ υδαρές, το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να συμπυκνωθεί κι άλλο.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σερβίρισμα

  1. Σερβίρουμε τη γαλατόπιτα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
  2. Συνοδεύουμε τη γαλατόπιτα με τα δαμάσκηνα και τη σάλτσα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών