30'
προετοιμασία
2 ώρες και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 4-5Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα γεμιστά με φυστίκι Αιγίνης, κόβουμε από τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια ένα «καπάκι» στην πλευρά με το κοτσάνι.
- Με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια και ψιλοκόβουμε την ψίχα.
- Αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια από τις πιπεριές.
- Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά που θα γεμίσουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα στο ταψί που επιλέξαμε. Θα πρέπει να χωράνε ακριβώς, αλλιώς συμπληρώνουμε με έξτρα λαχανικά.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τα 100 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, την ψίχα από τα κολοκυθάκια και τα σπαράγγια για περίπου 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί.
- Αλατοπιπερώνουμε, μαγειρεύουμε 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρώς και προσθέτουμε την ψίχα από τις ντομάτες, τον δυόσμο, τον χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το φιστίκι (και σκόνη, και κομμάτια) και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Με ένα κουτάλι γεμίζουμε με το μείγμα τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια, αφήνοντας κενό 1-2 εκ. από το χείλος.
- Σκεπάζουμε τα λαχανικά με τα καπάκια τους και ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο στο ταψί, μέχρι λίγο κάτω από τη μέση των λαχανικών.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μελώσουν τα λαχανικά.
- Βγάζουμε τα λαχανικά με μια τρυπητή κουτάλα και σερβίρουμε σε πιάτο. (Το ελαιόλαδο από το ταψί το κρατάμε και το χρησιμοποιούμε ως σάλτσα σε σαλάτες, ζυμαρικά, ρύζι και πατάτες.)
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ξύσματα, τα μυρωδικά, το σουμάκ, το τσίλι και το ελαιόλαδο.
- Βγάζουμε τα καπάκια από τα γεμιστά και σερβίρουμε 1 κουτ. γλυκού από το μείγμα πάνω σε κάθε γεμιστό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 160.