ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓίγαντες λευκοί πλακίΓίγαντες λευκοί πλακί

Κατσαρολάτους φτιάχνουν τους γίγαντες πλακί στην «Κληματαριά», κι ας είναι οι γάστρες το δυνατό τους σημείο. Και γίνονται λουκούμι, μελωμένοι ωραία και ακέραιοι στο σχήμα – δεν έχουν ρωγμές ούτε διαλύονται. Για όποιον τους θέλει πιο ξεροψημένους, η Μαρία Σιώτου μάς δίνει και την εναλλακτική για ψήσιμο στον φούρνο.

15' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 45'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τους γίγαντες πλακί, ξεκινάμε στραγγίζοντας τους γίγαντες και τους ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
  2. Τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 1,5-2 λίτρα νερό και τους βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν (περίπου 1 ώρα). Για όσο διάστημα βγάζουν γκριζωπό αφρό, τον αφαιρούμε.
  3. Αφού τους βράσουμε, τους αφήνουμε να χλιαρύνουν μέσα στο νερό όπου έβρασαν, γιατί, αν τους κρυώσουμε απότομα, θα σκάσουν.
  4. Σε μια καθαρή και στεγνή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Αφού καραμελώσει, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά –εκτός από τους γίγαντες– για να βράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά περίπου.
  5. Προσθέτουμε τους βρασμένους γίγαντες μέσα στην κατσαρόλα, τους ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα τους, αλλά να μη σκάσουν, για περίπου 15 λεπτά.
  6. Εναλλακτικά, αν τους θέλουμε πιο ξεροψημένους, τους βάζουμε μαζί με το υγρό της κατσαρόλας μέσα σε γάστρα ή ταψάκι και τους ψήνουμε για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 203.

Άρθρα και Συνταγές με Όσπρια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT