Βήμα βήμα ο γύρος κοτόπουλου

Δεν είναι δύσκολο να φτιάξουμε γύρο κοτόπουλο στον φούρνο του σπιτιού μας. Τα υλικά για τη συνταγή θα τα βρείτε προς το τέλος του άρθρου.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κρασί, το λάδι, το σκόρδο, το ξύσμα, την πάπρικα, το θυμάρι και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, να αναμειχθούν καλά τα υλικά.

Βάζουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε, ώστε να βραχούν όλα τα κομμάτια με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για περίπου 1 – 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε να το μαρινάρουμε αποβραδίς, όμως σε αυτή την περίπτωση βάζουμε το μπολ στο ψυγείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοτόπουλο στον φούρνο: Μαρινάρισμα σε «άρμη» και ψήσιμο στη σχάραΚοτόπουλο στον φούρνο: Μαρινάρισμα σε «άρμη» και ψήσιμο στη σχάρα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° – 200° C. Τυλίγουμε τα φιλέτα σε ρολά και μετά τα περνάμε στα σουβλάκια. Πρέπει να είναι σφιχτά βαλμένα μεταξύ τους.

Στερεώνουμε τα κοντοσούβλια στο ταψί και τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Βάζουμε στο ταψί 50 ml νερό. Τα ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά. Στο μέσον του ψησίματος, τα περιχύνουμε με μια κουτάλα με τα υγρά του ταψιού, που στο μεταξύ θα έχουν αρχίσει να «γλασάρονται». Δοκιμάζουμε και, αν έχουν γίνει, τα ξεφουρνίζουμε.

Βάζουμε τα κοντοσούβλια σε μια επιφάνεια κοπής και με ένα μεγάλο, κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ψαχνό κατά μήκος στο σουβλάκι σε όσο πιο ψιλά φετάκια μπορούμε. Αν μας δυσκολεύει αυτός ο τρόπος, βγάζουμε κάθε κομμάτι και το κόβουμε σε όσο πιο ψιλές φέτες μπορούμε.

Αν θέλουμε τα κομμάτια πιο ψιλά, τα ψιλοκόβουμε στο τέλος όλα μαζί. Σερβίρουμε το γύρο ζεστό ή χλιαρό με γιαούρτι και αραβικές ή ελληνικές πίτες, λαδωμένες και ζεσταμένες στο φούρνο για λίγα λεπτά.

2 ώρες προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6-8 άτομα

Διαδικασία

  1. Βάζουμε το κρασί, το λάδι, το σκόρδο, το ξύσμα, την πάπρικα, το θυμάρι και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, να αναμειχθούν καλά τα υλικά
  2. Βάζουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε, ώστε να βραχούν όλα τα κομμάτια με τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί για περίπου 1 – 2 ώρες
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° – 200° C.
  4. Τυλίγουμε τα φιλέτα σε ρολά και μετά τα περνάμε στα σουβλάκια. Πρέπει να είναι σφιχτά βαλμένα μεταξύ τους.
  5. Στερεώνουμε τα κοντοσούβλια στο ταψί και τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Βάζουμε στο ταψί 50 ml νερό.
  6. Τα ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά. Στο μέσον του ψησίματος, τα περιχύνουμε με μια κουτάλα με τα υγρά του ταψιού, που στο μεταξύ θα έχουν αρχίσει να «γλασάρονται».
  7. Βάζουμε τα κοντοσούβλια σε μια επιφάνεια κοπής και με ένα μεγάλο, κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ψαχνό κατά μήκος στο σουβλάκι σε όσο πιο ψιλά φετάκια μπορούμε.
  8. Σερβίρουμε το γύρο ζεστό ή χλιαρό με γιαούρτι και αραβικές ή ελληνικές πίτες, λαδωμένες και ζεσταμένες στο φούρνο για λίγα λεπτά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 79.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών