Οι Ισπανοί στο σπίτι ψήνουν τόσο σε πλάκα (a la plancha) όσο και σε γκριλ (a la parilla), αλλά η αγαπηµένη µέθοδος στα περισσότερα τάπας µπαρ είναι σε πλάκα ψησίµατος. Και το καλαµάρι ψηµένο µε αυτόν τον τρόπο –γλυκό, τρυφερό και ελαφρώς ξεροψηµένο– είναι ιδιαίτερα νόστιµο. 

10' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 20'

Υλικά

Μερίδες: 2

Για την πικάδα 

Διαδικασία

  1. Βάζουµε τα καλαµάρια σε ένα µπολ, προσθέτουµε 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι και ανακατεύουµε. Σκεπάζουµε και βάζουµε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  2. Λίγο πριν από το σερβίρισµα, χτυπάµε σε ένα µπολ τα υλικά της σάλτσας πικάδα, ρίχνοντας 1/2 κουτ. γλυκού τριµµένο µαύρο πιπέρι και λίγο αλάτι.
  3. Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, και τηγανίζουµε τα καλαµάρια λίγα-λίγα για 2-3 λεπτά ή µέχρι να αλλάξουν χρώµα και να µαλακώσουν. Τηγανίζουµε τα πλοκάµια, γυρνώντας τα για να πάρουν χρώµα απ’ όλες τις πλευρές, για 1 λεπτό ή µέχρι να κουλουριαστούν. Αν χρησιµοποιήσουµε πλάκα ψησίµατος (στα περισσότερα καταστήµατα µε είδη κουζίνας βρίσκουµε πλάκες κατάλληλες για κάρβουνα και µάτια), τη λαδώνουµε ελαφρώς και ψήνουµε τα καλαµάρια και τα πλοκάµια στους ίδιους χρόνους µε το τηγάνισµα. Τα σερβίρουµε ζεστά, περιχύνοντάς τα µε τη σάλτσα πικάδα.
  4. *Πώς καθαρίζουµε τα καλαµάρια: Για να καθαρίσουµε τα καλαµάρια, τραβάµε απαλά τα πλοκάµια από το σώµα (θα βγουν µαζί και τα εντόσθια, στις περισσότερες περιπτώσεις). Αφαιρούµε τα εντόσθια από τα πλοκάµια, κόβοντας µε µαχαίρι κάτω από τα µάτια, και µετά αφαιρούµε το «δόντι» εάν παραµένει, πιέζοντας µε τα δάχτυλα στο κέντρο των πλοκαµιών. Τραβάµε και αφαιρούµε το µαλακό κόκαλο από το σώµα του καλαµαριού. Τρίβουµε τα σώµατα των καλαµαριών κάτω από τρεχούµενο νερό και έτσι το δέρµα φεύγει εύκολα. Πλένουµε τα σώµατα και τα πλοκάµια και τα στραγγίζουµε καλά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών