Αυτά τα πικάντικα καραµελωµένα κρεµµύδια συνήθως σερβίρονται ως ορεκτικό, αλλά µπορούν να συνδυαστούν και µε ψητή µελιτζάνα, όπως σε αυτήν τη συνταγή. Το πιάτο αυτό αποτελεί επίσης ένα νόστιµο συνοδευτικό για ψητά κρεατικά ή κοτόπουλο.

10' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε ένα µεγάλο τηγάνι  ή κατσαρόλα ρίχνουµε τα κρεµµύδια, τα σκεπάζουµε µε κρύο νερό και τα αφήνουµε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Τα σκεπάζουµε, χαµηλώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε για 5 λεπτά. Στραγγίζουµε τα κρεµµύδια σε ένα τρυπητό.
  2. Προσθέτουµε 2 κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο στο τηγάνι, το ζεσταίνουµε σε χαµηλή φωτιά και προσθέτουµε τον κρόκο, το τζίντζερ, την κανέλα και το µπαχάρι. Τα σοτάρουµε για 1 λεπτό, δυναµώνουµε τη φωτιά σε µέτρια και ξαναβάζουµε τα κρεµµύδια στο τηγάνι. Προσθέτουµε το µέλι, 380 ml νερό και αλατοπίπερο. Ανακατεύουµε καλά, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για περίπου 30 λεπτά ή µέχρι να καραµελώσουν τα κρεµµύδια. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για 10 λεπτά ή µέχρι να εξατµιστούν τα περισσότερα υγρά.
  3. Παράλληλα, πλένουµε και στεγνώνουµε τις µελιτζάνες. Αφήνουµε τα πράσινα κοτσάνια τους για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσµα και τις κόβουµε στη µέση κατά µήκος. Χρησιµοποιώντας το υπόλοιπο λάδι, αλείφουµε τις µελιτζάνες και από τις δύο πλευρές. Ψήνουµε τις µελιτζάνες σε µια γκριλιέρα ή στην ψησταριά ή στο γκριλ του φούρνου πάνω σε αλουµινόχαρτο για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι να µαλακώσουν.
  4. Βάζουµε τις µελιτζάνες, µε την κοµµένη πλευρά προς τα πάνω, σε µια πιατέλα και τις πασπαλίζουµε ελαφρώς µε αλάτι. Προσθέτουµε από πάνω τα κρεµµύδια και τα περιχύνουµε µε τους χυµούς από το τηγάνι. Σερβίρουµε το φαγητό κατευθείαν, είτε ζεστό µε ξεροψηµένο ψωµί είτε ως συνοδευτικό για κοτόπουλο ή ψητά κρεατικά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών