Λίγες ώρες πριν είχαμε φτάσει και τώρα είχε πια σκοτεινιάσει. Ταξιδεύαμε όλη μέρα κι ήμασταν κατάκοποι. Την είδα να ανάβει τα γκάζια, να ακουμπάει επάνω δύο κατσαρόλες, μία γεμάτη, καπακωμένη, και μία άδεια, που τη γέμισε με νερό. «Θα βράσω μακαρόνια να φάμε με το κοκκινιστό», είπε η κυρα-Ρηνιώ. Κατσίκι είχε κάνει κοκκινιστό. Σηκώθηκα να τη βοηθήσω για το σερβίρισμα. Μου έδειξε πώς: «Πασπάλισε πρώτα το πιάτο με μπόλικο τριμμένο τυρί, βάλε τα μακαρόνια, βάλε κι άλλα, καλέ, πασπάλισε πάλι με τριμμένο τυρί, δώσε μου να βάλω σάλτσα και κρέας, πασπάλισέ το με λίγο ακόμα τυρί». Για σβήσιμο μας έφερε ο Σάκης ο ψαράς από το καΐκι ένα καζάνι με πηχτή κακαβιά. Του ονείρου και της θαλπωρής. —Νικολέτα Μακρυωνίτου

30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στα 100 ml από το λάδι το κατσίκι για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
  3. Μεταφέρουμε σε πιατέλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα για 2-3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε τα κοτσάνια μαϊντανού, τις ντομάτες, τα καρυκεύματα και 200 ml νερό. Βάζουμε και το κρέας, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό, μόνο αν χρειαστεί.
  5. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά (να «κρατάνε») και τα σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα μαζί με το κρέας και τη σάλτσα του, χωρίς να τους προσθέσουμε βούτυρο ή λάδι.
  6. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και σερβίρουμε.
  7. Αν δεν τα σερβίρουμε αμέσως ή αν περισσέψουν, τότε τα βουτυρώνουμε ή τα λαδώνουμε για να μην κολλήσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 185.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κατσίκι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών