«Τις πρώτες φορές που την έφτιαξα, με ρωτούσαν όλοι: Τόσο μπαχάρι μέσα στην πίτα; Και όμως σε όποιον έχω δώσει τη συνταγή, τη φτιάχνει ξανά και ξανά. Η μητέρα μου πάντα άνοιγε δικό της φύλλο, χοντρό, χωριάτικο, που κρατσάνιζε στο δόντι». Το αλεύρι στο μείγμα που αλείφουμε την επιφάνεια θα κάνει την κρούστα τραγανή.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35'

Υλικά

Μερίδες: γιαταψί 38 εκ.

Για την γέμιση

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει.
  2. Ρίχνουμε τον κιμά και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε για 6-7 λεπτά ή μέχρι να καβουρδιστεί ο κιμάς, να γίνει σπυρωτός και να αρχίσει να «πιάνει» στον πάτο.
  3. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση, εκτός από τα αυγά και το τυρί, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς το μείγμα, προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί και ανακατεύουμε.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αλείφουμε καλά με λάδι το ταψί.
  6. Απλώνουμε 3 φύλλα χωριάτικα, λαδωμένα πολύ καλά το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα.
  7. Απλώνουμε τη μισή γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  8. Καλύπτουμε με 1 φύλλο, λαδωμένο και αυτό, και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
  9. Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα 3 χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
  10. Ανακατεύουμε τον κρόκο, το αλεύρι, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο με 2 κουτ. σούπας νερό.
  11. Με ένα πινέλο αλείφουμε με το μείγμα την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο (για να ψηθεί καλά και από κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 163.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών