Η κόκα είναι µια καταλάνικη πίτσα που διαφέρει από την ιταλική, καθώς σπάνια έχει τυρί και σάλτσα ντοµάτας. Παραδοσιακό πιάτο στις Βαλεαρίδες Νήσους, όπου φτιάχνεται µε διάφορα συστατικά, από φρέσκα καλοκαιρινά υλικά µέχρι ζάχαρη, γλυκάνισο και αποξηραµένα σύκα.

30' προετοιμασία
26' μαγείρεμα
Σύνολο: 56'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη ζύμη 

Εναλλακτικά, προµηθευόµαστε έτοιµη νωπή ζύµη για πίτσα από τα ψυγεία των σούπερ µάρκετ. - Για την επικάλυψη

Διαδικασία

  1. Για τη ζύµη: Σε ένα ανοξείδωτο µπολ κοσκινίζουµε το αλεύρι. Σε ένα άλλο µεγάλο µπολ ρίχνουµε 180 ml ζεστό νερό και διαλύουµε µέσα τη µαγιά. Προσθέτουµε το αλάτι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το κρασί. Σχηµατίζουµε µια λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουµε το µείγµα υγρών. ∆ουλεύουµε τη ζύµη µέχρι να σχηµατιστεί µια σφιχτή µπάλα. Βγάζουµε το ζυµάρι από το µπολ και το βάζουµε σε µια επιφάνεια εργασίας ελαφρώς αλευρωµένη και πλάθουµε για 5 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει το ζυµάρι. Βάζουµε το ζυµάρι και πάλι στο µπολ, το σκεπάζουµε µε διαφανή µεµβράνη και το αφήνουµε σε ζεστό σηµείο για 1 ώρα ή µέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
  2. Για την επικάλυψη: Σε µια µικρή κατσαρόλα ζεσταίνουµε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε χαµηλή φωτιά. Ανακατεύουµε µέχρι να διαλυθούν τα υλικά. ∆υναµώνουµε σε µέτρια τη φωτιά και βράζουµε χωρίς ανακάτεµα για 3 λεπτά ή µέχρι το µείγµα να αρχίσει να καραµελώνει. Προσθέτουµε το κρεµµύδι και µαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, για ακόµη 8 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν τα κρεµµύδια. Προσθέτουµε το ξίδι σέρι και αλάτι και µαγειρεύουµε για επιπλέον 2 λεπτά ή µέχρι να σκουρύνει το µείγµα. Το αποσύρουµε από τη φωτιά και το αφήνουµε να κρυώσει σε θερµοκρασία δωµατίου.
  3. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 250°C. Στρώνουµε µε αντικολλητικό χαρτί τη λαµαρίνα του φούρνου. Ανοίγουµε τη ζύµη σε τέσσερα οβάλ κοµµάτια πάχους περίπου 5 χλστ. και διαµέτρου περίπου 20 εκ. Απλώνουµε πάνω στη ζύµη τον πελτέ ντοµάτας και το κρύο µείγµα των κρεµµυδιών. Σκορπίζουµε τις αντζούγιες και ψήνουµε για περίπου 7-9 λεπτά ή µέχρι η πίτσα να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώµα από πάνω και να ροδίσει και από κάτω.
  4. ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Αντί για αντζούγιες µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε τόνο: Στραγγίζουµε 190 γρ. τόνο κονσέρβας σε λάδι και αναµειγνύουµε µε 2 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένη κάππαρη, 2 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένες µαύρες και πράσινες ελιές και τον χυµό ενός λεµονιού. Αλατοπιπερώνουµε και σκορπίζουµε πάνω από το µείγµα κρεµµυδιών και τον πελτέ ντοµάτας.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT