Πρόκειται για μια τυπική συνταγή της Καστίλλης, από την περιοχή της Λα Μάντσα, που βρίσκεται στο κέντρο της Ιβηρικής Χερσονήσου. Το σαφράν (ζαφορά ή κρόκος) είναι συστατικό της τοπικής κουζίνας και το πιάτο συνοδεύεται από αμύγδαλα και κρόκους αυγών.

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Ζεσταίνουµε 1 κουταλιά της σούπας από το ελαιόλαδο, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, σε µια βαριά κατσαρόλα. Προσθέτουµε τα αµύγδαλα και το ψωµί και τα σοτάρουµε για 3 λεπτά ή µέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώµα. Τα βγάζουµε και τα αφήνουµε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.  Όταν κρυώσουν λίγο, τα βάζουµε στο γουδί ή σε πολυκόφτη, προσθέτουµε την κανέλα, το σαφράν, το σκόρδο και τον µισό µαϊντανό και τα χτυπάµε ώσπου να γίνουν ένα χοντροαλεσµένο µείγµα.
  2. Ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά, στην ίδια κατσαρόλα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κοτόπουλο για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουµε το κρεµµύδι και συνεχίζουµε το σοτάρισµα για άλλα 3-5 λεπτά ή µέχρι να µαραθεί. Ρίχνουµε το σέρι, 400 ml νερό, το δαφνόφυλλο και το θυµάρι. Σκεπάζουµε µε το καπάκι και µαγειρεύουµε για περίπου 40 - 45 λεπτά, ή µέχρι να γίνει το κοτόπουλο. Το βγάζουµε σε πιατέλα και το σκεπάζουµε για να διατηρηθεί ζεστό. Προσθέτουµε στην κατσαρόλα το µείγµα των αµυγδάλων και κρουτόν και ανακατεύουµε µε ξύλινη κουτάλα, για περίπου 1 λεπτό. Αποσύρουµε από τη φωτιά και ρίχνουµε τον χυµό λεµονιού, τους δύο κρόκους αυγών και τον υπόλοιπο µαϊντανό και ανακατεύουµε µε το σύρµα, να αναµειχθούν.
  3. Ξαναβάζουµε τη σάλτσα σε πολύ χαµηλή φωτιά και ανακατεύουµε συνεχώς ώσπου να πήξουν λίγο τα υγρά (προσέχοντας να µη βράσει για να µην κόψει η σάλτσα). Προσθέτουµε αλατοπίπερο και σερβίρουµε το κοτόπουλο ζεστό µαζί µε τη σάλτσα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών