Με προέλευση την Ινδονησία, το σατάι προχώρησε προς τον Βορρά και προσαρµόστηκε για να ταιριάξει µε τις ντόπιες γεύσεις. Τα σατάι πρέπει να ψηθούν γρήγορα πάνω σε καυτά κάρβουνα. Παραδοσιακά σερβίρεται µε σάλτσα φυστίκι, αλλά ταιριάζει πολύ και µε αγγουράκι τουρσί ή γλυκιά σάλτσα τσίλι.

25' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 25 - 30 μικρά σουβλάκια

Για τη μαρινάδα

Διαδικασία

  1. Κόβουµε τα φιλέτα κοτόπουλου σε λωρίδες µε πλάτος 4 εκατοστά, µήκος 10 εκατοστά και πάχος 5 χιλιοστά, και τα βάζουµε σε ένα µπολ. Σε ένα µικρό αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουµε για 2-3 λεπτά χωρίς λιπαρή ουσία το κύµινο, τον κόλιανδρο και τον κουρκουµά.
  2. Ρίχνουµε στον πολυκόφτη τα κρεµµυδάκια, το σκόρδο και το τζίντζερ και χτυπάµε µέχρι να οµογενοποιηθούν.
  3. Προσθέτουµε το µείγµα στο κοτόπουλο, µαζί µε τον καβουρδισµένο κόλιανδρο, το κύµινο, τον κουρκουµά, τη σκόνη κάρι, τη σάλτσα σόγιας, το ελαιόλαδο, το γάλα καρύδας, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουµε µε τα δάχτυλά µας ή µε ένα κουτάλι µέχρι το κοτόπουλο να καλυφθεί καλά. Το σκεπάζουµε µε πλαστική µεµβράνη και το αφήνουµε να µαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες ή όλο το βράδυ. Γυρίζουµε το κοτόπουλο ανά διαστήµατα.
  4. Περνάµε ένα κοµµάτι από το µαριναρισµένο κοτόπουλο σε κάθε καλαµάκι. Αν τα κοµµάτια είναι µικρά, περνάµε δύο κοµµάτια σε κάθε καλαµάκι.
  5. Προθερµαίνουµε την ψησταριά ή το γκριλ του φούρνου (επάνω αντίσταση). Αν χρησιµοποιήσουµε το γκριλ, καλύπτουµε τον δίσκο µε αλουµινόχαρτο.
  6. Ψήνουµε τα σουβλάκια σατάι στην ψησταριά για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά ή στο γκριλ (επάνω αντίσταση) για 7-8 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί καλά και να καψαλιστεί ελαφρά. Γυρνάµε συχνά τα σατάι και τα αλείφουµε µε τη µαρινάδα καθώς ψήνονται. Αν χρησιµοποιήσουµε το γκριλ, τα ψήνουµε σε απόσταση από την αντίσταση. Τα σερβίρουµε ζεστά, µε σάλτσα φυστίκι και αγγουράκι τουρσί.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT