Το όνομα του ανδαλουσιανού αυτού πιάτου μάλλον αναφέρεται στην αρχική του συνταγή, η οποία περιείχε αλεύρι και νερό, με τα οποία φτιάχνονταν μικρά, τετράγωνα ντάμπλινγκς (τα κουρέλια). Το ίδιο όμως αποτέλεσμα επιτυγχάνεται και σε αυτή τη σύγχρονη εκδοχή του κλασικού πιάτου χρησιμοποιώντας λαζάνια.
20'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Στραγγίζουµε τον µπακαλιάρο, τον βάζουµε σε µεγάλη κατσαρόλα και καλύπτουµε µε νερό. Μόλις πάρει βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 15 λεπτά. Τον στραγγίζουµε, τον αφήνουµε να κρυώσει και τον ψιλοκόβουµε.
- Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά. Σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο για 3-5 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Προσθέτουµε τις ντοµάτες και µαγειρεύουµε για 2 λεπτά. Ρίχνουµε τις πάπρικες και τον µπακαλιάρο και ανακατεύουµε.
- Στο γουδί ή στον πολυκόφτη χτυπάµε τον κρόκο, τους κόκκους πιπεριού και τους σπόρους κύµινου, έως ότου γίνουν σκόνη. Τα προσθέτουµε στην κατσαρόλα µαζί µε 700 ml νερό και σιγοβράζουµε για 15 λεπτά ή µέχρι να πήξει και να γίνει σάλτσα.
- Στο µεταξύ, βράζουµε σε αλατισµένο νερό που κοχλάζει, τα λαζάνιασύµφωνα µε τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουµε και τα κόβουµε στη µέση (σχηµατίζουµε δηλαδή, 2 τετράγωνα).Τα προσθέτουµε στην κατσαρόλα και ανακατεύουµε. Γαρνίρουµε µε τον µαϊντανό, ραντίζουµε µε τον χυµό λεµονιού, ρίχνουµε λίγο αλάτι και πιπέρι και σερβίρουµε.