15'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Τεμάχια: 50Για τις κροκέτες
Για το πανάρισμα
Διαδικασία
Κροκέτες
- Για τις Κροκέτες τυριού (Croquetas de manchego) ξεκινάμε και σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα.
- Καρφώνουμε το γαρίφαλο στο κρεμμύδι, το βάζουμε μέσα στο γάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι τα γάλα να αρχίσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε και πετάμε το κρεμμύδι με το γαρίφαλο.
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 - 2 λεπτά ή μέχρι να λιώσει.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα ή με ξύλινη κουτάλα για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή κρέμα, χωρίς όμως να ροδίσει.
- Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν και να πάρουμε μια παχύρρευστη κρέμα χωρίς σβόλους.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει μια σφιχτή μπεσαμέλ, που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί, το κρασί, αλάτι, πιπέρι και στο τέλος το αυγό.
- Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 20 - 30 λεπτά, μέχρι να κρυώσει και να σφίξει.
- Πλάθουμε με τα χέρια μας το μείγμα σε μικρά μπαλάκια, μεγέθους μικρού καρυδιού.
Πανάρισμα + Τηγάνισμα
- Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα χτυπημένα αυγά.
- Σε ένα πιάτο βάζουμε τη φρυγανιά και σε ένα άλλο το αλεύρι.
- «Περνάμε» κάθε κροκέτα πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα αυγά και τέλος από τη φρυγανιά.
- Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι κροκέτες.
- Σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις κροκέτες, σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
- Τις σερβίρουμε ζεστές ή χλιαρές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 86.