30' προετοιμασία
20' ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Τεμάχια: 25-28

Διαδικασία

  1. Για τα κρουασάν με χοντρό αλάτι, σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε τη μισή ποσότητα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη μαγιά και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να αφρίσει.
  2. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το ψιλό αλάτι, ρίχνουμε το βούτυρο, το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
  3. Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Μοιράζουμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε 25-28 μπαλάκια (βάρους περίπου 60 γρ.).
  5. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια εργασίας και ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης με το χέρι μας ή με έναν μικρό πλάστη σε τρίγωνο (όσο γίνεται), πάχους περίπου 0,5 εκ. κατά διαστήματα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, για να μην κολλάει η ζύμη μας.
  6. Τυλίγουμε κάθε τρίγωνο σε ρολό ξεκινώντας από τη βάση του και του δίνουμε το χαρακτηριστικό σχήμα του μισοφέγγαρου.
  7. Στρώνουμε 2 λαμαρίνες φούρνου ή 2 ρηχά ταψιά με λαδόκολλα, βάζουμε τα κρουασάν σε απόσταση περίπου 5 εκ. μεταξύ τους και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C, στη λειτουργία του αέρα.
  9. Ανακατεύουμε τον κρόκο με 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε με το μείγμα τα κρουασάν.
  10. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ψήνουμε για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  11. Ξεφουρνίζουμε τα κρουασάν, τα βάζουμε σε πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά.

Μυστικά

* Περίπου 30°-35°C, αν δεν έχουμε θερμόμετρο, δοκιμάζουμε με το δάχτυλό μας - πρέπει να το νιώθουμε πολύ ζεστό, αλλά να το αντέχουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών