ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαχανοντολμάδες αυγολέμονο βήμα βήμαΛαχανοντολμάδες αυγολέμονο βήμα βήμαΥπάρχουν πελάτες που μαζί με την κράτηση για τραπέζι στο μαγειρείο Κίτσουλας στο Χαλάνδρι, κάνουν κράτηση και για τους λαχανοντολμάδες.

1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Κομμάτια: για περίπου 25 κομμάτια

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους λαχανοντολμάδες βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα.
  2. Με καλό μαχαίρι κάνουμε μια κωνική τομή γύρω από το κοτσάνι του λάχανου και το αφαιρούμε.
  3. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει έντονα, βάζουμε προσεκτικά το λάχανο στην κατσαρόλα, με το κομμένο κομμάτι του κοτσανιού προς τα κάτω.
  4. Ζεματίζουμε το λάχανο για 10-15 λεπτά και το μεταφέρουμε προσεκτικά με δύο τρυπητές κουτάλες σε ένα ταψί, για να κρυώσει ελαφρώς.
  5. Ξεχωρίζουμε ένα ένα τα φύλλα του και τα απλώνουμε στο ταψί για να κρυώσουν εντελώς.
  6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά και 50 ml από το ελαιόλαδο.
  7. Στην (άδεια και καθαρή πλέον) κατσαρόλα στρώνουμε λίγα από τα πιο χοντρά ή σκισμένα φύλλα λάχανου.

Ετοιμάζουμε τους ντολμάδες

  1. Ακουμπάμε σε επίπεδη επιφάνεια μπροστά μας ένα φύλλο λάχανου, με την κυρτή (τη βαθουλωτή δηλαδή) πλευρά προς τα πάνω.
  2. Βάζουμε 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση στο κέντρο της κοντινής σε εμάς πλευράς του φύλλου.
  3. Φέρνουμε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο και το τυλίγουμε σε ρολό, εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
  4. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση και τακτοποιούμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα, σε στρώσεις, τον έναν κοντά στον άλλο.
  5. Τους αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
  6. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε η στάθμη του να μισοκαλύψει το πιάτο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  7. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 1⁄2-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  8. Για το αυγολέμονο χτυπάμε με το σύρμα σε ένα μπολ το αλεύρι, τα αυγά, τον χυμό λεμονιού και 3-4 κουτ. σούπας χλιαρό νερό μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  9. Βγάζουμε προσεκτικά το πιάτο από την κατσαρόλα και με κουτάλα παίρνουμε μία-δύο δόσεις ζωμό, τον οποίο προσθέτουμε αργά στο αυγολέμονο, χτυπώντας ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι το αυγολέμονο να ζεσταθεί.
  10. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, τη σείουμε για να απλωθεί παντού και τοποθετούμε ξανά στη φωτιά.
  11. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει άλλη μία βράση, χωρίς να ανακατέψουμε, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  12. Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 212.

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών