Ένα τυπικό ιταλικό πιάτο βάζει ελληνική φορεσιά και αποκτά χαρακτήρα. Γιατί δηλαδή μοτσαρέλα ή ρικότα, όταν υπάρχει η πιο ενδιαφέρουσα και θαυμάσια ξινομυζήθρα;
Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για 1 ώρα σε χαρτί κουζίνας, να βγάλουν τα υγρά τους.
Τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 εκ. ελαιόλαδο (από τον πάτο του σκεύους) σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Για κάθε δόση ξαναρίχνουμε λάδι. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά τις ντομάτες με τα 30 ml λάδι, αλατοπίπερο και τη ρίγανη για 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, τη μυζήθρα, το νερό και πιπέρι.
Απλώνουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα στο ταψί και καλύπτουμε με μία στρώση λαζάνια.
Απλώνουμε το 1/3 του μείγματος αυγού και στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες, τον μισό βασιλικό, 1/3 από τα τριμμένα τυριά και 1/3 από τη σάλτσα ντομάτας.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Τέλος, βάζουμε άλλη μία στρώση λαζάνια, το υπόλοιπο μείγμα αυγών, τα υπόλοιπα τυριά και την υπόλοιπη ντομάτα.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά, το ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.