Λεπτά, άζυμα ψωμάκια από την Αίγυπτο (Aish baladi)
Αυτά τα flatbreads, που τα συναντά κανείς παντού στην Αίγυπτο, είναι η τέλεια συνοδεία για τα ντιπ. Και γίνονται εξαιρετικά νόστιμα και στον σύγχρονο φούρνο μας.
Φωτογραφία: Γιώργος ΔρακόπουλοςFood styling: Tina Webb
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο περίφημο εφτάζυμο ψωμί Σχεδόν 3.000 χρόνια πριν μας ταξιδεύουν αυτά τα ψωμάκια, όταν η Αίγυπτος εθεωρείτο ο σιτοβολώνας του τότε γνωστού κόσμου και τα πρώτα ψωμάκια ήταν λεπτά και άζυμα (δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί το προζύμι) και ψήνονταν σε πυρακτωμένες πέτρες.
20'
προετοιμασία
8' ψήσιμο
Σύνολο: 28'
Υλικά
Τεμάχια: 5
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε λεπτά, άζυμα ψωμάκια από την Αίγυπτο, αρχικά ανακατεύουμε, σε βαθύ μπολ, και τα δύο είδη αλευριού μαζί με το αλάτι.
Προσθέτουμε το λάδι και σταδιακά το νερό (μπορεί να χρειαστούμε λίγο λιγότερο ή περισσότερο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε σε 10 μικρές μπάλες και την καθεμία από αυτές την ανοίγουμε με τα χέρια μας σε μέτριο στρογγυλό φύλλο.
Αλείφουμε την επιφάνεια των 5 φύλλων με λίγο νερό και από πάνω βάζουμε τα άλλα 5 φύλλα, σχηματίζοντας έτσι 5 διπλά φύλλα.
Πασπαλίζουμε μια λεία επιφάνεια με το μείγμα σιμιγδαλιού-αλευριού και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε διπλό πιτάκι σε λεπτό φύλλο διαμέτρου περίπου 20 εκ. και πάχους 3-4 χλστ.
Καλύπτουμε δύο λαμαρίνες του φούρνου με λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στη λειτουργία του αέρα.
Αραδιάζουμε τα πιτάκια και ψήνουμε για 6 - 8 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 138.