Θαυµάσιο πιάτο, στο οποίο τα κοµµάτια της µελιτζάνας µαγειρεύονται µε µπαχαρικά, που λειτουργούν ως τουρσί. Σερβίρεται ως έδεσµα σε εορταστικά τραπέζια στην Ινδία ή ως πικάντικο συνοδευτικό. Η µελιτζάνα αυτή αποτελεί επίσης ένα πολύ καλό χορτοφαγικό κύριο πιάτο µε ρύζι και λίγο γιαούρτι.

10' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Βάζουµε τα κοµµάτια της µελιτζάνας σε ένα σουρωτήρι, τα πασπαλίζουµε µε αλάτι και τα αφήνουµε 30 λεπτά για να ξεπικρίσουν. Ξεπλένουµε, στραγγίζουµε τυχόν περίσσεια νερού και στεγνώνουµε µε απορροφητικό χαρτί.
  2. Αν χρησιµοποιήσουµε φρέσκες ντοµάτες, χαράσσουµε έναν σταυρό στον αφαλό της καθεµιάς και τις βυθίζουµε σε βραστό νερό για 20 δευτερόλεπτα. Στραγγίζουµε και ξεφλουδίζουµε, ξεκινώντας από τον σταυρό. Κόβουµε σε χοντρά κοµµάτια τις ντοµάτες, αφαιρώντας τις καρδιές και τους σπόρους, και κρατάµε τον χυµό.
  3. Πολτοποιούµε το τζίντζερ, το σκόρδο και το 1/3 από τις ντοµάτες σε έναν πολυκόφτη.
  4. Ζεσταίνουµε 120 ml από το λάδι σε ένα µεγάλο και βαθύ τηγάνι και, όταν ζεσταθεί, προσθέτουµε όσα κοµµάτια µελιτζάνας µπορούµε να χωρέσουµε σε ένα ενιαίο στρώµα. Τηγανίζουµε σε µέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, και τις µεταφέρουµε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Προσθέτουµε το υπόλοιπο λάδι αναλόγως και τηγανίζουµε τις υπόλοιπες µελιτζάνες σε δόσεις.
  5. Στο ίδιο τηγάνι κρατάµε 3 κουτ. σούπας από το λάδι και προσθέτουµε τους µαραθόσπορους και το µαυροκούκι. Σκεπάζουµε και αφήνουµε τους σπόρους να σκάσουν για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουµε την ντοµάτα, το µείγµα µε το τζίντζερ και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις µελιτζάνες. Μαγειρεύουµε ανακατεύοντας τακτικά για 5-6 λεπτά, µέχρι το µείγµα να γίνει παχύ και αρκετά λείο (προσοχή, γιατί µπορεί να πιτσιλίζει). Προσθέτουµε προσεκτικά τη µελιτζάνα ώστε τα κοµµάτια να µη διαλυθούν, σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε σε χαµηλή φωτιά για 10 λεπτά.
  6. ∆ιατηρούµε στο ψυγείο τη µελιτζάνα µέσα στη σάλτσα. Αφαιρούµε τυχόν περίσσεια λαδιού πριν σερβίρουµε. Η µελιτζάνα µπορεί να σερβιριστεί είτε κρύα είτε ελαφρά ζεσταµένη.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT