Η µελιτζάνα, ιδιαίτερα αγαπητή στους Άραβες κατακτητές (η ισπανική λέξη για τη µελιτζάνα, µπερενχένα [berenjena], είναι αραβικής προέλευσης), υιοθετήθηκε µε ενθουσιασµό από τους Ισπανούς. Αυτό το πιάτο είναι κλασικό της µεσαιωνικής κουζίνας από την αραβική κατοχή. Είναι απλό, αλλά νόστιµο, και αξιοποιεί µε τον καλύτερο τρόπο τα τοπικά προϊόντα.

15' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 2-4

Διαδικασία

  1. Κόβουµε τις µελιτζάνες στη µέση κατά µήκος. Κάνουµε µερικές σταυρωτές διαγώνιες χαρακιές στο εσωτερικό της µελιτζάνας, περίπου 1 εκ. από τη φλούδα. Τις πασπαλίζουµε µε αλάτι και τις αφήνουµε για 20 λεπτά, να ξεπικρίσουν.
  2. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C. Στρώνουµε αλουµινόχαρτο σε ένα ταψί, λαδώνουµε µε ένα πινέλο και βάζουµε τις µελιτζάνες ανάποδα, µε την κοµµένη πλευρά προς τα κάτω. Ψήνουµε για 20 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Αφήνουµε τις µελιτζάνες να κρυώσουν λίγο και αφαιρούµε µε ένα κουτάλι το εσωτερικό τους, αφήνοντας τη φλούδα µε 1 εκ. σάρκας. Ψιλοκόβουµε τη µισή ποσότητα µελιτζάνας που αφαιρέσαµε από το εσωτερικό και την κρατάµε στην άκρη, ενώ πετάµε την υπόλοιπη ποσότητα ή την κρατάµε για άλλες χρήσεις (π.χ. µελιτζανοσαλάτα).
  3. Σε ένα µπολ αναµειγνύουµε τον κιµά µε το σκόρδο, την ντοµάτα, το κρεµµύδι, το αυγό, την κανέλα, το µουλιασµένο ψωµί και τον µαϊντανό. Προσθέτουµε την ψιλοκοµµένη µελιτζάνα, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουµε πάλι.
  4. Μοιράζουµε το µείγµα του κιµά µέσα στα «κελύφη» της µελιτζάνας. Βάζουµε τις γεµιστές µελιτζάνες σε ένα ταψί, τις ραντίζουµε µε το ελαιόλαδο, και ψήνουµε στον φούρνο για 40 λεπτά ή µέχρι να ψηθεί τελείως ο κιµάς.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT