«Στην Κρήτη, όταν λένε λαδερά, το εννοούν: βάζουν πολύ και καλό ντόπιο λάδι. Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, προτείνω μια μυρωδάτη εκδοχή με μπαχαρικά και μικρότερη ποσότητα λαδιού – βοηθά σε αυτό και το δίωρο αλάτισμα της μελιτζάνας, που εμποδίζει να το απορροφήσουν.»
10'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Ρίχνουμε τους κύβους μελιτζάνας σε ένα μεγάλο σουρωτήρι, τους αλατίζουμε καλά και τους αφήνουμε κατά μέρος για 2 ώρες.
- Τους σκουπίζουμε καλά από το αλάτι (χωρίς να τους πλύνουμε).
- Σε μια μεγάλη, φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τη γλύκα τους, αλλά να μη ροδίσουν καθόλου.
- Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι απλώς να γυαλίσουν από το λάδι.
- Δυναμώνουμε καλά τη φωτιά και ρίχνουμε τις ντομάτες, το μοσχοκάρυδο, τον κόλιανδρο, την τριμμένη καυτερή πιπερίτσα (ή το μπούκοβο ή τη σκόνη τσίλι), το ξυλάκι κανέλας, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε προσεκτικά.
- Οταν η ντομάτα πάρει βράση, χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
- Στη συνέχεια την ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε στην ίδια θερμοκρασία, για άλλα 10 λεπτά, ώστε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.
- Περιχύνουμε με το ξίδι, αφήνουμε στη φωτιά για άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε.
- Πετάμε την κανέλα, μοιράζουμε τις μελιτζάνες σε πιάτα και ρίχνουμε σε κάθε μερίδα από λίγη ξινομυζήθρα, αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό (όχι καυτό) ή κρύο.