Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 34 εκ.
Για τα φύλλα
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για τη ζύμη της μελιτζανόπιτας, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξίδι και το μετρημένο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε σταδιακά το νερό (όσο χρειάζεται), ανακατεύοντας με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα που να μην είναι λασπώδες.
- Ζυμώνουμε καλά για 5-7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει σχετικά σφιχτή, αλλά λεία.
- Αφήνουμε τη ζύμη για τη μελιτζανόπιτα, να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα.
Γέμιση
- Για τη γέμιση της μελιτζανόπιτας, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
- Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να ζαρώσει και να μαυρίσει η φλούδα τους και να μισομαλακώσει η σάρκα τους.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε κατά μέρος για 20 λεπτά (με τον τρόπο αυτόν οι μελιτζάνες ξεφλουδίζονται εύκολα).
- Αφαιρούμε τις φλούδες και ρίχνουμε τη σάρκα τους σε ένα μεγάλο μπολ.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι με το αλατοπίπερο και το μπαχάρι (αν βάλουμε) για 3-4 λεπτά.
- Ρίχνουμε την ψίχα μελιτζάνας και την ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
- Αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και ανακατεύουμε με τις ντομάτες, το γιαούρτι, τα τυριά, την καρυδόψιχα, αλάτι και πιπέρι.
Πίτα
- Για τη μελιτζανόπιτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπαλάκι με τη βέργα σε λεπτό φύλλο με διάμετρο περίπου 36-38 εκ.
- Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί, στρώνουμε μέσα το πρώτο φύλλο και το λαδώνουμε.
- Συνεχίζουμε με άλλα 3 φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ένα ένα.
- Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, λαδωμένα και αυτά ένα ένα. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και στρίβουμε, σχηματίζοντας ένα κορδόνι γύρω γύρω.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι και χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια ή σε ρόμβους, χωρίς να κόψουμε μέχρι κάτω.
- Ψήνουμε τη μελιτζανόπιτα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.