ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓλυκιά μυζηθρόπιταΓλυκιά μυζηθρόπιτα χωρίς φύλλο από τον Στέλιο Παρλιάρο
30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'

Υλικά

Μερίδες: στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκ.

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για τη μελόπιτα χωρίς φύλλο με σάλτσα μαυροδάφνης προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε το ταψί.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν, και τα αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ.
  3. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη μυζήθρα με τη ζάχαρη και τη μαστίχα και τα χτυπάμε με το φτερό για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.
  4. Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 6 - 7 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν και να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα.
  5. Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 40 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.

Σάλτσα

  1. Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 6 - 8 λεπτά (από τη στιγμή του κοχλασμού), μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
  2. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος αφαιρούμε τον αφρό με ένα κουτάλι.

Μελόπιτα

  1. Βγάζουμε τη μελόπιτα από το φούρνο και την περιχύνουμε, όπως είναι ζεστή, με τη σάλτσα Μαυροδάφνης, φροντίζοντας να καλύψουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
  2. Αφήνουμε την μελόπιτα να κρυώσει, την καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν από το σερβίρισμα.
  3. Κόβουμε τη μελόπιτα χωρίς φύλλο σε τρίγωνα κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών