30'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκ.Για τη σάλτσα
Διαδικασία
- Για τη μελόπιτα χωρίς φύλλο με σάλτσα μαυροδάφνης προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και βουτυρώνουμε το ταψί.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αυγά για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν, και τα αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη μυζήθρα με τη ζάχαρη και τη μαστίχα και τα χτυπάμε με το φτερό για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.
- Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 6 - 7 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν και να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα.
- Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 40 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
Σάλτσα
- Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 6 - 8 λεπτά (από τη στιγμή του κοχλασμού), μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
- Κατά τη διάρκεια του βρασίματος αφαιρούμε τον αφρό με ένα κουτάλι.
Μελόπιτα
- Βγάζουμε τη μελόπιτα από το φούρνο και την περιχύνουμε, όπως είναι ζεστή, με τη σάλτσα Μαυροδάφνης, φροντίζοντας να καλύψουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
- Αφήνουμε την μελόπιτα να κρυώσει, την καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα πριν από το σερβίρισμα.
- Κόβουμε τη μελόπιτα χωρίς φύλλο σε τρίγωνα κομμάτια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 108.