«Τα μικίκια ή μεκίκια παραδοσιακά φτιάχνονται των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, στις 9 Μαρτίου. Λέμε μάλιστα εκείνη την ημέρα: “Σαράντα φας, σαράντα πιεις, σαράντα δώσ’ για την ψυχή σ’, σαράντα δέντρα φύτεψε να βρούνε τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου και τα δισέγγονά σου”. «Δηλαδή, φτιάξε πολλά και μοίρασέ τα», λέει η κυρία Έφη Κοτρώνη-Ιωσήφ, με καταγωγή από την Κύζικο, που μας έδωσε τη συνταγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουλουράκια αμυγδάλουΚουλουράκια αμυγδάλου

 

30' προετοιμασία
30' τηγάνισμα
10' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Κομμάτια: 26-28

Διαδικασία

  1. Για τα μικίκια ξεκινάμε και Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα αφράτο, ανοιχτόχρωμο μείγμα.
  2. Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και στη συνέχεια το γάλα.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαστίχα και το ξύσμα και χτυπάμε με το φτερό πλέον, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι σχετικά σφιχτό, αλλά λείο.
  4. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  5. Κόβουμε κομματάκια ζύμης βάρους περίπου 30 γρ. και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
  6. Πλάθουμε κάθε μπαλάκι σε κορδόνι με πάχος όσο το μικρό μας δάχτυλο και ενώνουμε τις άκρες του σε κουλουράκι.
  7. Το τραβάμε ελαφρά από δύο απέναντι άκρες για να γίνει μακρουλό σαν βαρκούλα.
  8. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2-3 εκ. σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
  9. Τηγανίζουμε τα μικίκια σε δόσεις για 2-3 λεπτά, τουμπάροντάς τα συχνά μέσα στο λάδι μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  10. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  11. Μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγουμε σε άφθονη άχνη ή απλώς τα βάζουμε σε πιατέλα, σε στρώσεις, κοσκινίζοντας άχνη πάνω σε κάθε στρώση.
  12. Συνοδεύονται ωραία με ένα σπιτικό λικέρ της αρεσκείας μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT