Κρεάτινοι ντολμάδες με αρνίσιο κιμά και αμπελόφυλλα. Τους σερβίρουμε με μπόλικο αυγολέμονο και έχουμε στο πιάτο μας ένα comfort μαμαδίστικο φαγητό.

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: περίπου 50 ντολμάδες

Διαδικασία

  1. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τον κιμά, το μαϊντανό, τα κρεμμύδια, το ρύζι, 40 ml από το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ξεπλένουμε καλά τα κόκαλα και τα αμπελόφυλλα. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα στρώνουμε τα κόκαλα και τα σκεπάζουμε με τα πιο χοντρά αμπελόφυλλα.
  2. Απλώνουμε ένα-ένα φύλλο στην επιφάνεια εργασίας και το γεμίζουμε με 1 κουτ. σούπας από το μείγμα του κιμά. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και διπλώνουμε τις δύο άκρες του προς τα μέσα, έτσι ώστε να εγκλωβιστεί η γέμιση και να μη χυθεί στην κατσαρόλα. Τακτοποιούμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα, σε στρώσεις, τον ένα δίπλα στον άλλο. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο, για να τους συγκρατεί στη θέση τους, και ρίχνουμε τόσο νερό όσο να καλύπτει το πιάτο. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και, όταν κοχλάσει, διατηρούμε μέτρια την ένταση και μαγειρεύουμε για 1 ώρα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το ζωμό του φαγητού σε μια άλλη, μέτρια κατσαρόλα.
  3. Βάζουμε την κατσαρόλα με το ζωμό σε χαμηλή φωτιά, για να διατηρείται ζεστός. Χτυπάμε καλά τα αυγά να γίνουν αφράτα, ρίχνουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά. Ρίχνουμε σταδιακά το ζωμό στο αυγολέμονο, συνεχίζοντας το χτύπημα. Αδειάζουμε σταδιακά με μια κουτάλα της σούπας το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και τη σείουμε, ώστε να πάει παντού. Σερβίρουμε τους ντολμάδες περιχυμένους με το αυγολέμονο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT