Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο Βασίλης Μπαρμπαρούσης ετοιμάζει σάντουιτς με χειροποίητη πίτα, κοτόπουλο και μουχαμάρα.

1 ώρα προετοιμασία
45' μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 45 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 10 μερίδες

Για τη μαρινάδα κοτόπουλου

Για τις πίτες

Για το μουχαμάρα (άλειμμα πιπεριάς/καρυδιού με προέλευση τη Συρία)

* Ο Βασίλης Μπαρμπαρούσης είναι σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Βασιλικός στην Καλλίπολη Πέλλας.

Διαδικασία

  1. Μαρινάδα: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο, κλείνουμε καλά το καπάκι και ανακινούμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  2. Κρατάμε 3 κουταλιές της σούπας για τη σαλάτα.
  3. Αλατίζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε σακούλα τροφίμων με την υπόλοιπη μαρινάδα για 8 ώρες ή για όλη τη νύχτα, αλλά όχι για παραπάνω από 12 ώρες.
  4. Πίτες: Σε ένα μεγάλο μπολ «πιάνουμε» ένα γρήγορο προζύμι με 100 γρ.
  5. από το αλεύρι, τη μαγιά και το νερό.
  6. Ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου και σε περίπου 20-25 λεπτά παρατηρούμε φουσκάλες και καταλαβαίνουμε ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  7. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλάτι και ζυμώνουμε για 8 λεπτά περίπου μέχρι η ζύμη να είναι λεία και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  8. Τη λαδώνουμε ελαφρά, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα.
  9. Αφού διπλασιαστεί σε όγκο, την χωρίζουμε σε μπαλάκια των 100 γρ.
  10. (σε αυτή τη φάση μπορούμε να φυλάξουμε κάποια στην κατάψυξη), τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα για άλλα 20 λεπτά.
  11. Σε λαδωμένο πάγκο ανοίγουμε με τα χέρια μας σε πάχος 0,5 εκ.
  12. , ξεκουράζουμε για 5 λεπτά και μεταφέρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία.
  13. Ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  14. Μουχαμάρα: Βάζουμε στο μπλέντερ το ψωμί, χτυπάμε μέχρι να έχουμε χοντρά ψίχουλα και τα κρατάμε κατά μέρους μαζί με τα καρύδια.
  15. Ξεχωριστά χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  16. Μεταφέρουμε σε μπολ μαζί με τα καρύδια και τα ψίχουλα.
  17. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειάζεται τη γεύση.
  18. Κοτόπουλο: Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο.
  19. Στεγνώνουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και ψήνουμε το κοτόπουλο για περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  20. Αφαιρούμε, ξεκουράζουμε για 5 λεπτά και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες - μπορούμε να φυλάξουμε μια ποσότητα στην κατάψυξη μαζί με τις πίτες για να έχουμε έτοιμα τα βασικά υλικά και να ετοιμάσουμε σάντουιτς μια επόμενη φορά.
  21. Σάντουιτς: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη σαλάτα ρόκα-βασιλικό με τη μαρινάδα που έχουμε κρατήσει και με το σουσάμι.
  22. Παίρνουμε μια πίτα, βάζουμε μια γενναία κουταλιά από το μουχαμάρα και λίγη από τη σαλάτα.
  23. Τέλος προσθέτουμε το κοτόπουλο και διπλώνουμε σε σάντουιτς.

Μυστικά

Tip: Το μουχαμάρα θα είναι πολύ πιο αρωματικό αν το κάνουμε την προηγούμενη μέρα και το αφήσουμε στο ψυγείο. Στο ποτήρι μας: Μπίρες κόκκινες και ξανθιές, Sauvignon, Μαλαγουζιά, ροζέ από Ξινόμαυρο, Grenache, Αγιωργίτικο ή χαρμάνια τους

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών