Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο Βασίλης Μπαρμπαρούσης ετοιμάζει σάντουιτς με χειροποίητη πίτα, κοτόπουλο και μουχαμάρα.
1 ώρα
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
12 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 45'
Υλικά
Μερίδες: για 10 μερίδεςΓια τη μαρινάδα κοτόπουλου
Για τις πίτες
Για το μουχαμάρα (άλειμμα πιπεριάς/καρυδιού με προέλευση τη Συρία)
* Ο Βασίλης Μπαρμπαρούσης είναι σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Βασιλικός στην Καλλίπολη Πέλλας.
Διαδικασία
- Μαρινάδα: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο, κλείνουμε καλά το καπάκι και ανακινούμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Κρατάμε 3 κουταλιές της σούπας για τη σαλάτα.
- Αλατίζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε σακούλα τροφίμων με την υπόλοιπη μαρινάδα για 8 ώρες ή για όλη τη νύχτα, αλλά όχι για παραπάνω από 12 ώρες.
- Πίτες: Σε ένα μεγάλο μπολ «πιάνουμε» ένα γρήγορο προζύμι με 100 γρ.
- από το αλεύρι, τη μαγιά και το νερό.
- Ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου και σε περίπου 20-25 λεπτά παρατηρούμε φουσκάλες και καταλαβαίνουμε ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλάτι και ζυμώνουμε για 8 λεπτά περίπου μέχρι η ζύμη να είναι λεία και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
- Τη λαδώνουμε ελαφρά, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα.
- Αφού διπλασιαστεί σε όγκο, την χωρίζουμε σε μπαλάκια των 100 γρ.
- (σε αυτή τη φάση μπορούμε να φυλάξουμε κάποια στην κατάψυξη), τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα για άλλα 20 λεπτά.
- Σε λαδωμένο πάγκο ανοίγουμε με τα χέρια μας σε πάχος 0,5 εκ.
- , ξεκουράζουμε για 5 λεπτά και μεταφέρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία.
- Ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Μουχαμάρα: Βάζουμε στο μπλέντερ το ψωμί, χτυπάμε μέχρι να έχουμε χοντρά ψίχουλα και τα κρατάμε κατά μέρους μαζί με τα καρύδια.
- Ξεχωριστά χτυπάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Μεταφέρουμε σε μπολ μαζί με τα καρύδια και τα ψίχουλα.
- Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειάζεται τη γεύση.
- Κοτόπουλο: Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο.
- Στεγνώνουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και ψήνουμε το κοτόπουλο για περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Αφαιρούμε, ξεκουράζουμε για 5 λεπτά και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες - μπορούμε να φυλάξουμε μια ποσότητα στην κατάψυξη μαζί με τις πίτες για να έχουμε έτοιμα τα βασικά υλικά και να ετοιμάσουμε σάντουιτς μια επόμενη φορά.
- Σάντουιτς: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη σαλάτα ρόκα-βασιλικό με τη μαρινάδα που έχουμε κρατήσει και με το σουσάμι.
- Παίρνουμε μια πίτα, βάζουμε μια γενναία κουταλιά από το μουχαμάρα και λίγη από τη σαλάτα.
- Τέλος προσθέτουμε το κοτόπουλο και διπλώνουμε σε σάντουιτς.
Μυστικά
Tip: Το μουχαμάρα θα είναι πολύ πιο αρωματικό αν το κάνουμε την προηγούμενη μέρα και το αφήσουμε στο ψυγείο. Στο ποτήρι μας: Μπίρες κόκκινες και ξανθιές, Sauvignon, Μαλαγουζιά, ροζέ από Ξινόμαυρο, Grenache, Αγιωργίτικο ή χαρμάνια τους