Αυτή είναι η αυθεντική παέγια, όπως τη φτιάχνουν ακόµη στη Βαλένθια, µε λαχανικά από τα περιβόλια και µε όποια ζώα µπορούν να βρεθούν –κουνέλια ή σαλιγκάρια– ή µε κοτόπουλο. Μαγειρεύεται κατά προτίµηση σε µεγάλο τηγάνι, ειδικό για παέγια –την παεγιέρα (paellera)– στα κάρβουνα, σε εξωτερικό χώρο. Η αυθεντική συνταγή είναι µε κουνέλι, αλλά µπορείτε να το αντικαταστήσετε µε επιπλέον κοτόπουλο.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Στραγγίζουµε τα φασόλια και τα ρίχνουµε σε µια βαθιά κατσαρόλα µε νερό τόσο που να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουµε σε µέτρια φωτιά για περίπου 50 λεπτά, ή µέχρι να µαλακώσουν, χωρίς όµως να λιώσουν. Τα στραγγίζουµε σε ένα σουρωτήρι.
  2. Σε µια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κοτόπουλο και το κουνέλι για 4-5 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε σε ένα σκεύος.
  3. Προσθέτουµε στην κατσαρόλα µε το ίδιο λάδι, τα πράσινα φασολάκια και σοτάρουµε για περίπου 3-4 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουµε την ντοµάτα και σοτάρουµε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
  4. Στο µεταξύ, διαλύουµε τον κρόκο σε 3 κουτ. σούπας ζεστό νερό.
  5. Ρίχνουµε στην κατσαρόλα την πάπρικα και τον ζωµό ή το νερό, και αφήνουµε να πάρει βράση. Προσθέτουµε τα βρασµένα φασόλια, το δεντρολίβανο, τον κρόκο, το ρύζι, το κοτόπουλο και το κουνέλι, αλατοπίπερο και δυναµώνουµε τη φωτιά. Ανακατεύουµε και µαγειρεύουµε για 4-5 λεπτά, µέχρι να αρχίζουν τα υγρά να κοχλάζουν. Κατεβάζουµε τη φωτιά σε χαµηλή θερµοκρασία και σιγοµαγειρεύουµε την παέγια για 15 λεπτά ή µέχρι να εξατµιστούν τα υγρά, να ψηθεί το ρύζι. Θα πρέπει να έχει αρχίσει να «πιάνει» το ρύζι στον πάτο, όταν το αποσύρουµε από τη φωτιά. Εάν στον πάτο του τηγανιού έχει µείνει ένα µικρό, τραγανό, σχεδόν καµένο σηµείο, αυτό είναι το καλύτερο – το δίνουµε στον αγαπηµένο καλεσµένο µας!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών