3' προετοιμασία
1 ώρα και 15' ψήσιμο
16 ώρες αναμονή
Σύνολο: 17 ώρες και 18'

Υλικά

Μερίδες: Για 1 φόρμα διαστάσεων 25 x10 εκ

Διαδικασία

  1. Για το πανεύκολο ψώμι με το κουτάλι, σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το χλιαρό νερό.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα, για περίπου 1/2 - 1 λεπτό, μέχρι να έχουμε μια πολύ μαλακή ζύμη.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, για 16 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Μετά τον απαραίτητο χρόνο αναμονής, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τα εσωτερικά τοιχώματα της φόρμας και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη. Tη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη, για περίπου 35 - 40 λεπτά.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C, στον αέρα. Βάζουμε τη φόρμα με τη ζύμη στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
  6. Bγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, την αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, να κρυώσει λίγο, και την αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια σχάρα, για να βγει το ψωμί. Το αφήνουμε εκεί να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.

Μυστικά

Οταν βάλουμε τη ζύμη στη φόρμα, μπορούμε να προσθέσουμε κυβάκια τυριού της αρεσκείας μας ή ελιές ή ξηρούς καρπούς.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 68.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών