Η πάπια είναι αρκετά λιπαρή, γι’ αυτό πρέπει να την τρυπάµε παντού και να τη µαγειρεύουµε σε σχάρα ώστε να στραγγίζει το λίπος της. Ο λόγος που κάνει την πάπια µε πορτοκάλι τόσο ωραίο πιάτο είναι ότι η γλυκιά οξύτητα του πορτοκαλιού «παντρεύεται» καλά µε το λίπος της πάπιας. 

20' προετοιμασία
1 ώρα και 40' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 150° C (σκάλα 2 στο γκάζι). Κόβουµε δύο από τα πορτοκάλια στη µέση και τρίβουµε µε αυτά την πάπια. Τα βάζουµε στην κοιλιά της πάπιας, µαζί µε την κανέλα και το δυόσµο. Αλατοπιπερώνουµε. Στερεώνουµε µια σχάρα σε ένα ταψί. Τρυπάµε παντού µε ένα πιρούνι την πάπια, τη βάζουµε στη σχάρα µε το στήθος προς τα κάτω και ψήνουµε για 45 λεπτά, γυρίζοντάς τη στα µισά του ψησίµατος.
  2. Στο µεταξύ, τρίβουµε τα υπόλοιπα 3 πορτοκάλια και κρατάµε το ξύσµα στην άκρη. Τα στύβουµε και κρατάµε και τον χυµό στην άκρη.
  3. Ζεσταίνουµε τη ζάχαρη σε µια κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά, µέχρι να λιώσει και να καραµελώσει. Ρίχνουµε το ξίδι, µε µεγάλη προσοχή για να µην καούµε, τον χυµό πορτοκαλιού, αλατοπίπερο και το λικέρ και βράζουµε για περίπου 5 λεπτά, µέχρι να σχηµατιστεί µια σάλτσα.
  4. Βγάζουµε την πάπια από τον φούρνο, πετάµε τα υγρά µε το λίπος που υπάρχει στο ταψί και περιχύνουµε την πάπια µε τη σάλτσα πορτοκαλιού. ∆υναµώνουµε τη θερµοκρασία του φούρνου στους 180° C (σκάλα 4 στο γκάζι) και ξαναβάζουµε την πάπια στον φούρνο. Ψήνουµε για άλλα 45 λεπτά, περιχύνοντας µε ένα κουτάλι, τακτικά, την πάπια µε τη σάλτσα, ώστε να µη στεγνώσει.
  5. Τη βγάζουµε από τον φούρνο, τη σκεπάζουµε µε αλουµινόχαρτο και αδειάζουµε τα υγρά σε µια κατσαρόλα. Με ένα κουτάλι αφαιρούµε το περιττό λίπος και προσθέτουµε το ξύσµα πορτοκαλιού. Ξαναζεσταίνουµε τη σάλτσα σε δυνατή φωτιά για περίπου 4-5 λεπτά, µέχρι να ζεσταθεί καλά και να δέσει. Περιχύνουµε την πάπια µε τη σάλτσα και σερβίρουµε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT