Ο Κουμιώτικος μπακλαβάς (από την Κύμη Ευβοίας) είναι διάσημος για τα 1000 φύλλα του και τη φίνα γέμιση από αμύγδαλα. Χίλια φύλλα μπορεί να μην έχει, έχει όμως τα καλύτερα,φίνα, αέρινα Φύλλα Κρούστας για γλυκά ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ, με τα πιο αγνά υλικά και με την γνώση και την τέχνη από γενιά σε γενιά. Με αυτά, θα ετοιμάσουμε τον ωραιότερο μπακλαβά, σαν της γιαγιάς!

20' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 30 κομμάτια

Σιρόπι

Διαδικασία

  1. Βγάζουμε τα φύλλα από την κατάψυξη και τα αφήνουμε μέσα στη συσκευασία τους σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσουν καλά. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας σε λεία επιφάνεια και τα κόβουμε στις διαστάσεις του ταψιού μας (περίπου 30 x 40 εκ.).
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αμύγδαλο με τη φρυγανιά.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Βουτυρώνουμε το  ταψί (διαστάσεων 30x40 εκ.) και απλώνουμε μέσα 7 από τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε λίγο από το μείγμα αμυγδάλου σε όλη την επιφάνεια και καλύπτουμε με άλλο 1 φύλλο βουτυρωμένο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, 1 φύλλο - γέμιση -1 φύλλο γέμιση, μέχρι να μας μείνουν 7 φύλλα κρούστας. Με αυτά καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα. Πιέζουμε όλη την επιφάνεια με το χέρι μας ώστε να πατηθούν καλά και τα φύλλα και η γέμιση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να παγώσει καλά το βούτυρο, για να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα. Ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο που έμεινε με το ελαιόλαδο. Βγάζουμε τον μπακλαβά από το ψυγείο και τον κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια, μέχρι κάτω. Περιχύνουμε τον μπακλαβά με το καυτό μείγμα βουτύρου και λαδιού και  ψήνουμε για περίπου 2-2½ ώρες. Πέντε λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  4. Σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και την κανέλα για 3 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός). Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον σιροπιάζουμε αμέσως με το σιρόπι ζεστό. Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι, πριν σερβίρουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT