40' προετοιμασία
1 ώρα και 40' βράσιμο
10 ώρες αναμονή
Σύνολο: 12 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 1 λίτρο

Διαδικασία

  1. Τρίβουμε τα περγαμόντα στην ψιλή πλευρά του τρίφτη, ώστε να απομακρύνουμε τη φλούδα των φρούτων, που είναι αρκετά πικρή, προσέχοντας να μη φτάσουμε στο λευκό εσωτερικό. Το ξύσμα, που είναι ιδιαίτερα αρωματικό, αν θέλουμε, το διατηρούμε σε βαζάκι στο ψυγείο, για να αρωματίσουμε κρέμες, κέικ κ.λπ.
  2. Κόβουμε ένα μικρό τμήμα από καθεμιά από τις 2 άκρες κάθε περγαμόντου (από τη μεριά με το κοτσάνι και από τον ομφαλό). Χαράζουμε τη φλούδα, με φορά από την κορυφή προς τη βάση, σε 6 - 8 φέτες και τις βγάζουμε προσεκτικά με τα δάχτυλά μας. Τυλίγουμε κάθε φέτα σε ρολό, το οποίο στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.
  3. Βάζουμε 3 κατσαρόλες με άφθονο νερό να βράσουν. Ρίχνουμε τα ρολά περγαμόντου στην πρώτη και βράζουμε για 20 λεπτά.
  4. Τα στραγγίζουμε, ξεπλένουμε, τα ρίχνουμε στη δεύτερη κατσαρόλα και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά. Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε και τα ρίχνουμε στην τρίτη. Αποσύρουμε αμέσως και αφήνουμε τα ρολά μέσα στην κατσαρόλα με το νερό για ένα βράδυ.
  5. Την επόμενη μέρα, σε ένα μπολ με καυτό νερό ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες και τις αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  6. Στραγγίζουμε τα ρολά, τα ξεπλένουμε και βγάζουμε την οδοντογλυφίδα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το μέλι, τη ζάχαρη, τα 600 ml νερό και τους κόκκους πιπεριού
  7. Με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού σχίζουμε το λοβό βανίλιας κατά μήκος. Τον ανοίγουμε στη μέση και σέρνουμε τη λάμα του μαχαιριού στο εσωτερικό του για να μαζέψουμε τα σποράκια. Ρίχνουμε στο μείγμα τα σποράκια και τον άδειο λοβό και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίζει το μείγμα να κοχλάζει.
  8. Ρίχνουμε τις λιαστές ντομάτες και τα περγαμόντα στο σιρόπι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι.
  9. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται με τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά.
  10. Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας για 2 ώρες. Με τον τρόπο αυτό το φρούτο θα βγάλει όλα τα υγρά του.
  11. Αφαιρούμε το λοβό βανίλιας και ξαναβράζουμε το γλυκό για περίπου 20 λεπτά, αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τον τελευταίο αφρό που θα βγάλει και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 106.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών