Τα µαροκινά µπαχαρικά και τα ψητά κοµµάτια λεµονιού που πασπαλίζουµε µε ζάχαρη προσθέτουν µια εξωτική πινελιά στο κοτόπουλο-«πεταλούδα».

30' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Χτυπάµε στον πολυκόφτη τον κρόκο µαζί µε το αλάτι µέχρι να πολτοποιηθούν οι ίνες του κρόκου. Προσθέτουµε το σκόρδο και χτυπάµε τα υλικά µέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέτουµε την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, το κύµινο, το µαύρο πιπέρι, τον χυµό λεµονιού και το ελαιόλαδο και χτυπάµε το µείγµα µέχρι να γίνει λείο. Απλώνουµε στα κοτόπουλα, τρίβοντάς το, το µείγµα µπαχαρικών, προσέχοντας να εισχωρήσει στις χαρακιές που έχει κάνει ο κρεοπώλης. Τα σκεπάζουµε και τα αφήνουµε να µαριναριστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλο το βράδυ. Βγάζουµε τα κοτόπουλα από το ψυγείο 1 ώρα πριν από το µαγείρεµα.
  2. Ανάβουµε τα κάρβουνα ή το ηλεκτρικό γκριλ ή προθερµαίνουµε τον φούρνο στη λειτουργία γκριλ. Βάζουµε τα κοτόπουλα στη σχάρα, µε την πέτσα προς τα πάνω. Τα ψήνουµε σε µέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά, γυρίζοντάς τα συνεχώς, και τα αλείφουµε µε όση µαρινάδα έχει αποµείνει. Τα κοτόπουλα είναι έτοιµα όταν οι χυµοί τους βγαίνουν διάφανοι, χωρίς αίµα, από το µπούτι (δοκιµάζουµε µπήγοντας µια οδοντογλυφίδα).
  3. Μεταφέρουµε τα κοτόπουλα σε µια πιατέλα, τα σκεπάζουµε µε αλουµινόχαρτο και τα αφήνουµε να σταθούν για 5 λεπτά πριν τα κόψουµε για να σερβίρουµε.
  4. Κόβουµε τα λεµόνια στα τέσσερα και βουτάµε τις κοµµένες επιφάνειες σε κοσκινισµένη ζάχαρη άχνη. Τα τοποθετούµε στην ψησταριά. Ψήνουµε ελαφρώς τις κοµµένες επιφάνειες µέχρι να χρυσίσουν και να καραµελώσουν. Σερβίρουµε τα κοτόπουλα µε τα τέταρτα λεµονιού και τα φύλλα µαϊντανού.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών