10' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για 1 πίτσα διαμέτρου 36-38 εκ.

Για τη ζύμη

Για την επικάλυψη

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα αφρίσει λίγο η επιφάνεια του μείγματος).
  2. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν η ζύμη είναι πιο σφιχτή, ρίχνουμε 1-2 κουτ. σούπας χλιαρό νερό. Αν όμως είναι πιο υδαρής, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα.
  3. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη λαδώνουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 20-30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Την ξεσκεπάζουμε, την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για άλλα 20 λεπτά, να ξαναφουσκώσει.
  5. Ανοίγουμε το ζυμάρι με τα δάχτυλα ή με τον πλάστη σε διάμετρο περίπου 38 εκ.
  6. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί (ρηχό, ειδικό για πίτσα, ή τη λαμαρίνα του φούρνου) και απλώνουμε πάνω του τη ζύμη.

Επικάλυψη

  1. Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κύβους 0,5 εκ.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις μελιτζάνες με το σκόρδο ψιλοκομμένο και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Απλώνουμε στη ζύμη 4 - 5 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτας, τις μελιτζάνες και από πάνω ομοιόμορφα τη φρέσκια μοτσαρέλα, σε λεπτές ροδέλες.
  5. Σκορπίζουμε τη γραβιέρα και ψήνουμε στους 220° C για 13 - 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια και να ψηθεί η ζύμη και από κάτω.
  6. Ξεφουρνίζουμε, σκορπίζουμε τα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα και σερβίρουμε.

Μυστικά

Εαν θέλουμε μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμη ζύμη για πίτσα απο το σούπερ μάρκετ.

Στο ποτήρι μας ένα φρέσκο κόκκινο κρασί δεξαμενής με μέτριο σώμα.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Μελιτζάνες

Συνταγές με Τυρί

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών