30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 16

Διαδικασία

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το γάλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λιώνει το βούτυρο προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε πριν κάψει το μείγμα. Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό, με ένα πιρούνι και αφήνουμε κατά μέρος. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά ελαφρώς με το ΣΥΡΜΑ ή το ΦΤΕΡΟ, μέχρι να διαλυθούν αλλά να μην ασπρίσουν. Προσθέτουμε το μείγμα βουτύρου, το μείγμα της μαγιάς, το μαχλέπι και τη μαστίχα και ανακατεύουμε με το ΣΥΡΜΑ, μέχρι να ενωθούν. Αλλάζουμε εξάρτημα και προσαρμόζουμε το ΓΑΝΤΖΟ για ζύμες. Ρίχνουμε στον κάδο το αλεύρι και ζυμώνουμε. Στην αρχή το μείγμα κολλάει στα τοιχώματα και στον γάντζο αλλά δεν πρέπει να ρίξουμε επιπλέον αλεύρι γιατί στην πορεία η ζύμη θα ξεκολλήσει. Ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα για άλλα 10-12 λεπτά, μέχρι η ζύμη να στρώσει. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε εκεί τη ζύμη. Χαράζουμε έναν σταυρό στην επιφάνειά της, σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και αφήνουμε σε σχετικά χλιαρό σημείο για 2-3 ώρες, μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει και ο σταυρός να εξαφανιστεί.
  2. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε πάγκο και ζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια, να φύγει ο αέρας. Ντύνουμε με λαδόκολλα των πάτο ενός ταψιού 33 εκ. και αδειάζουμε εκεί τη ζύμη. Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να απλώσει σε όλο το ταψί και να γίνει επίπεδη, όχι πάνω από 4 εκ. ύψος. Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για άλλη 1 ώρα για να φουσκώσει. Την αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για περίπου 1 ώρα. Αν δούμε ότι ροδίζει έντονα από νωρίς, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά αλλά όχι κάτω από τους 160° C γιατί δεν θα φουσκώσει. Τη βγάζουμε από το φούρνο και μπήγουμε το «φλουρί» στο κάτω μέρος της. Την αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών