Το πιάτο αυτό, τυπικό στη Μούρθια της νότιας Ισπανίας, σερβίρεται συνήθως σε εστιατόρια, φτιαγµένο µε τσιπούρα ή λαβράκι. Τα καλά εστιατόρια ανοίγουν το ψάρι στη µέση στο τραπέζι του πελάτη, αφήνοντάς το στην κρούστα αλατιού. 

20' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 3-4

Διαδικασία

  1. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C. Πλένουµε το ψάρι και το στεγνώνουµε µε χαρτί κουζίνας, µέσα-έξω. Βάζουµε στην κοιλιά του το λεµόνι, το θυµάρι και τη µαραθόριζα.
  2. Σκορπίζουµε τη µισή ποσότητα του χοντρού αλατιού σε ένα µεγάλο ταψί και βάζουµε επάνω το ψάρι. Με το υπόλοιπο αλάτι καλύπτουµε το ψάρι από όλες τις πλευρές, πιέζοντας ώστε να σφίξει το αλάτι γύρω απ’ όλο το ψάρι.
  3. Ψήνουµε το ψάρι στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή µέχρι να ψηθεί το εσωτερικό του. Μπορούµε να δοκιµάσουµε τρυπώντας στο κέντρο του ψαριού µε ένα µεταλλικό καλαµάκι για σουβλάκι, ή µυτερό µαχαίρι που θα πρέπει όταν το βγάλουµε να είναι ζεστό.
  4. Χτυπάµε την κρούστα του αλατιού µε µια ξύλινη κουτάλα για να σπάσει και την αφαιρούµε προσεκτικά. Αφαιρούµε την πέτσα του ψαριού, προσέχοντας να µη µείνει αλάτι στο κρέας του. Σερβίρουµε το ψάρι ζεστό ή κρύο, µε σάλτσα αγιολί ή άλλο συνοδευτικό της αρεσκείας µας.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT